Myter om katte

Katte er snedige, de lander altid på deres fødder, og de hader vand. Du har sikkert hørt dette før. Faktisk er mange af disse udsagn om katte bare misforståelser. Her gennemgår vi, hvad der er sandt, og hvad der ikke er.

Katte lander altid på deres fødder

Dette kan synes at være sandheden, da katte har et indbygget system, der gør at de ved at fald strækker benene ud. Det er derfor, de ofte lander på deres fødder. De har også et vestibulært apparat inde i øret til balance og orientering. Når en kat falder, kan de derfor hurtigt finde ud af, hvilken vej der er op og dreje hovedet i den rigtige retning, og så følger deres krop med. Selvfølgelig er der dog tidspunkter, hvor katte falder uden at lande på deres fødder.
 

Katte har ni liv

Måske tror du ikke på at din kat har ni liv -  men i de fleste lande rundt om i verden siger man om katte, at de har flere liv end ét. Dette har formentlig noget at gøre med den tidligere myte - at katte altid lander på fødderne. At de ser ud til at undslippe fare, og er ret upåvirkede, når de gør det. Men ni faktiske liv - nej.
 

Katte og hunde er fjender

Forskellige arter taler forskellige sprog og har forskellig adfærd. Derfor er der normalt kommunikationsproblemer mellem katte og hunde. Det betyder ikke, at de ikke kan være venner eller i det mindste tolerere hinanden. Hvis de bor under samme tag, har de bare brug for tid til at finde ud af, hvordan det andet dyr opfører sig, og hvordan de skal klare det. Det er vores opgave at gøre kommunikationskløften mellem de to arter lettere. Heldigvis er der mange eksempler på familier, hvor katte og hunde har det fint sammen.
 

Katte kan ikke lide mennesker og er ikke nuttede

Den misforståelse, at katte ikke er kælne, skyldes nok, at vi ofte sammenligner katte med hunde. Hunde er kendt for at være meget nuttede og tigger også om opmærksomhed, hvilket nogle katte ikke er. Det betyder ikke, at de ikke er nuttede eller ikke kan lide mennesker. Tværtimod – de kræver meget kærlighed – de viser det bare ikke på samme måde som hunde gør.
 

Katte har ikke brug for meget pleje

Katte har brug for kærlighed og omsorg, men igen har misforståelsen om, at katte kræver lav vedligeholdelse at gøre med, at vi sammenligner dem med hunde. Hunde kræver lidt mere, for eksempel skal de ud tre gange om dagen. Selvom katte ikke er meget vedligeholdelseskrævende, skal de stadig passes. Bare fordi en kat kan stå alene lidt længere end en hund, betyder det ikke, at du kan gå væk i to dage og efterlade din kat med en foderautomat og noget vand. Katte skal passes og plejes af mennesker, og de kan også lide af separationsangst – ligesom hunde.
 

Katte er gladere for at leve udendørs

En kat, der altid har boet indendørs, vil være helt tilfreds med at bo indendørs resten af sit liv. En kat, der nogle gange har mulighed for at gå udendørs, vil nok blive gladest, hvis den kan gå ud, når den har lyst. Men – en indekat har langt bedre chancer for at leve et længere liv. Udendørs katte har en lidt kortere levetid på grund af øget risiko for sygdomme og ulykker end indekatte, der har en gennemsnitlig levetid på 14 år.
 

Katte skal drikke mælk

En almindelig myte er, at katte skal drikke mælk. Dette er ikke sandt, faktisk er kattens tarmsystemer ikke lavet til mælk (bortset fra modermælken, når de er killinger), og de er ofte laktoseintolerante. Der er dog katte, der tilsyneladende elsker mælkeprodukter og drikker mælk uden problemer, men katte viser sjældent, når de har mildt ubehag. Og så er det svært at sige, om deres mave virkelig kan klare det. For at være på den sikre side; Lad altid katte drikke frisk vand, når de er tørstige.
 

Katte hader vand

Selvom katte ikke kan lide at blive nedsænket i det, kan mange katte være ret fascinerede af vand. Især elsker de ofte at lege med rindende vand fra en vandhane. Og selvom det er usædvanligt, er der nogle katte, der kan lide at svømme eller tage et bad. For den gennemsnitlige kat, er vand  forbundet med kulde. Kattens pels er normalt ekstremt tør, og den bliver hurtigt gennemblødt og mister derved sin isoleringsevne.
 

Katte kan ikke trænes

Igen kan sammenligning med hunde have påvirket den måde, vi tænker på at træne katte på. Selvom katte er selvstændige dyr, der gør præcis, hvad de vil, kan de faktisk trænes. Træning af katte adskiller sig dog fra træning af hunde. Katte kan ikke lære af disciplin og vil løbe fra enhver form for straf. I stedet bør du have korte træningslektioner med en klikker og belønne din kat med godbidder efter en lille lektion.
 

Katte er snedige og utilregnelige

Hvis du ikke er vant til at være omkring katte, kan de små subtile signaler, som kattene sender ud, være nemme at gå glip af. Men jeg

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.