Definition

Hjertemislyde opdages, når man lytter til hjertet med et stetoskop. Hjertemislyde kan være af forskellige kraft og kan opdeles i 6 grader, hvoraf 1 er mildest og 6 er kraftigst. Hjertemislyd kan høres tydeligere over visse områder på brystkassen, afhængigt af hvor i hjertet mislyden opstår og tidspunktet for hjertets kontraktionscyklus. Såkaldte systoliske mislyde er lettest at høre, når hjertet trækker sig sammen og pumper blodet ud i legemspulsåren (aorta) og lungepulsåren. Diastoliske mislyde er mere sjældne. De kan høres, når begge hjertekamre slapper af for at blive fyldt med blod fra forkamrene. Hvor på brystkassen og hvornår i hjertecyklussen, hjertemislyden kan høres, kan give ledetråde om, hvad årsag til mislyden er. Dog kan en sikker diagnose sjældent stilles uden at have undersøgt hjertet med ultralyd. 

Årsag

Hjertemislyde opstår oftest grundet hjertesygdomme og bør derfor undersøges nærmere. Hjertesygdomme kan være medfødte og være forårsaget af misdannelser i hjertet eller blodkarrene. De kan også erhverves, hvilket betyder, at de er opstået senere i livet. Hjertemislyde kan være midlertidige. Mange mislyde høres tydeligere, når hjertet slår hurtigt og kan blive nærmest umulige at opfatte, når pulsen falder.

Der findes enkelte individer, som regel unge og / eller veltrænede, som har hjertemislyde, uden at der er noget galt. Også drægtige tæver kan få midlertidige hjertemislyde, som forsvinder, når kroppen er kommet sig efter drægtigheden. Hvis man ved ultralyd har udelukket hjertesygdomme, kaldes disse mislyde for fysiologiske, da hjertet fungerer normalt, og mislydene sandsynligvis er opstået, fordi hjertet pumper så kraftfuldt, at det skaber turbulens i blodet.

Andre tilstande, som blodmangel eller feber, kan forårsage midlertidige hjertemislyde, som ikke primært er grundet hjertefejl. I så fald bør hjertemislyden forsvinde, når den underliggende sygdom er under kontrol. 

Ikke alle hjertesygdomme giver anledning til hjertemislyd, så hjertesygdomme kan ikke udelukkes blot ved at lytte til hjertet med et stetoskop.

Symptomer

Både dyr og mennesker kan have hjertemislyde uden at føle sig dårligt tilpas. Mislyde i sig selv giver ingen symptomer, men de er som regel tegn på en mere eller mindre alvorlig hjertesygdom, som kan forårsage symptomer.

Hvis hjertesygdommen forværres med tiden, kan hjertesvigt opstå. Hjertesvigt opstår ved, at det syge hjerte ikke længere er i stand til at opretholde en tilstrækkelig blodcirkulation.

Hjertefejl kan forårsage rytmeændringer (arytmi). Arytimier er elektriske forstyrrelser, der giver ophav til ekstra hjerteslag og uregelmæssig hjerteaktivitet. Hvis rytmeændringerne er milde, mærker katten det ikke, men hvis de er alvorlige, kan de føre til kollaps, besvimelse og pludselig død.

Katte med forstørret venstre forkammer har øget risiko for blodpropper, som opstår i det forstørrede forkammer og føres videre ud i aorta, hvor blodproppen kan tilstoppe karret og forhindre blodforsyningen. Den mest almindelige placering af blodpropper er lige inden aorta deler sig til bagbene, hvilket gør, at blodet ikke kan løbe ud til bagbenene. Bagpoterne bliver kolde, trædepuderne kan blive blålige, katten får svært ved at bruge sine bagben og har meget ondt.

Hvad kan man selv gøre?

Opdrættere bør naturligvis stræbe efter kun at anvende raske dyr til avl samt undersøge killingerne, der skal sælges. Som en potentiel køber bør man sørge for, at katten er dyrlægekontrolleret, hvilket omfatter, at en dyrlæge har lyttet til hjertet med et stetoskop, og at man får et certifikat på resultatet af undersøgelsen.

Hvis man skal købe en racekat, bør man henvende sig til den pågældende raceklub om eventuelle bekæmpelsesprogrammer for hjertesygdommen, hypertrofisk kardiomyopati (HCM), og hvor udbredt sygdommen er hos racen. Man bør desuden tjekke eventuelle testresultater for dyrets forældre og slægtninge. Resultatet af sådanne undersøgelser fremgår af protokollen, som dyrlægen har udleveret til den undersøgte kats ejer.

Bed dyrlægen om at lytte til din kats hjerte med jævne mellemrum, så man hurtigt kan opdage, hvis en ny hjertemislyd opstår.

Katte, som får foder uden en tilstrækkelig mængde af aminosyren taurin, har øget risiko for at udvikle hjertesygdommen DCM. Denne sygdom er dog sjælden i dag, eftersom foderproducenterne er begyndt at tilsætte taurin i kattefoder.

Selvom overvægt ikke er en årsag til hjertefejl, er det vigtigt at holde en kat med hjertefejl slank, da fedme medfører ekstra arbejde for hjertet og giver nedsat lungefunktion.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Killinger eller voksne dyr, der skal sælges, bør dyrlægekontrolleres inden salg. Hvis der registreres en hjertemislyd, bør den undersøges yderligere ved hjælp af ultralyd. Herved afgør man, om hvorvidt hjertemislyden skyldes en sygdom, og i så fald om den vil påvirke livskvaliteten og levetiden.

Racekatte, som skal anvendes i avl, skal testes hos bestemte godkendte dyrlæger ifølge det igangværende bekæmpelsesprogram vedrørende HCM, som er anbefalet af den pågældende raceklub.

Eftersom de fleste hjertesygdomme ikke er medfødte, men opstår med tiden og ofte giver hjertemislyde, er det hensigtsmæssigt at lade dyrlægen lytte til kattens hjerte, selvom du ikke har mistanke om, at din kat lider af en hjertesygdom. Hvis der registreres en hjertemislyd, når dyrlægen lytter til hjertet, bør det undersøges nærmere hos en specialist. Ud fra undersøgelsesresultaterne vil dyrlægen give råd og vejledning.

Hvis du ved, at din kat har en hjertefejl, bør du straks kontakte en dyrlæge, hvis du bemærker tegn, der kan tyde hjertesvigt, såsom problemer med vejrtrækning, besvimelse, oppustethed samt smerte- og lammelsessymptomer i bagbenene hos katte. Det kan være svært at opdage, at en kat har væske i lungerne (lungeødem), da den ofte tilpasser sig sin begrænsede evne til at optage ilt ved at være mere stilfærdig. Katten vil desuden få nedsat appetit.

Diagnostik

Ved undersøgelsen kan dyrlægen, udover at lytte med et stetoskop (auskultation), udføre en ultralydsundersøgelse, EKG undersøgelse, røntgen og blodprøver afhængigt af symptomerne og sygdommen.

Behandling

Afhængigt af typen og alvorlighedsgraden af ​​sygdommen og symptomerne lægges en plan for behandling og opfølgende besøg hos dyrlægen. Mange dyr med hjertefejl behøver ikke at blive behandlet, hvis de er symptomfrie og forandringerne i hjertet er milde.

Desværre forværres sygdommen ofte med tiden, og medicinering vil i så fald blive aktuelt. Hvis hjertesvigt med væske i lungerne (lungeødem) opstår, kan indlæggelse på et dyrehospital for intensiv behandling være nødvendigt. Behandlingen består af at tilføre ilt, give gentagne doser af væskedrivende medicin, behandle arytmier og løbende undersøgelser af behandlingsresultatet. Sådanne behandlinger foregår ofte to til tre dage inden, at patienten kan komme hjem igen. I alvorlige tilfælde kan behandlingen ikke altid give det forventede resultat. I så fald er man tvunget til, at lade katten blive aflivet for at undgå, at den lider.

Hvis den indledende behandling har haft den ønskede effekt, følger normalt en livslang behandling i hjemmet, ofte med flere forskellige lægemidler. Ved hjælp af medicinering kan mange dyr få en god livskvalitet i nogle år, selvom hjertesygdomme sjældent helbredes. For at opnå optimale resultater, er det meget vigtigt, at man som dyreejer nøje følger dyrlægens anvisninger om medicinering, pleje og dyrlægebesøg.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.