Hvor mange kattebakker?

Hvor mange kattebakker du skal bruge er ret simpel matematik. Du bør altid have en kattebakke pr. kat plus en. Hvis du kun har én kat derhjemme, slipper du måske afsted med kun én kattebakke. Hvor mange kattebakker du skal bruge afhænger også af hvor stort dit hjem er. Hvis du har en forholdsvis lille lejlighed og en kat, er en kattebakke formentlig nok. Hvis du derimod har et hus i flere etager, bør du have mere end én kattebakke, selvom du kun har én kat. At gå fra soveværelset på øverste etage ned til kattebakken i kælderen er langt for en kat, især for en killing eller en ældre kat. Du risikerer, at din kat finder et andet sted i huset til at klare sine behov, i stedet for at gå hele vejen til kattebakken.
 
Hvis du har en husstand med flere katte, bør du, som nævnt ovenfor, have en kattebakke pr. kat plus en. Katte bliver normalt meget territoriale og kan prøve at gøre krav på en bakke til sig selv. Det kan også ske, at den ene kat ikke vil bruge bakken lige efter, at den anden kat er færdig.
 
Hvis du har to kattebakker så sørg for, at de ikke er placeret ved siden af hinanden,  da din kat kan se det som én stor kattebakke, og afføringen kan ende på gulvet.
 

Hvilken type kasse?

Når du skal vælge en kattebakke, er der et par ting, du skal overveje. Først og fremmest størrelse; generelt er større bedre, da det giver din kat mere plads. Men i det mindste skal kattebakken være 1,5 gange større end din kats længde fra næsen til halebunden, så den har masser af plads til at komme ind, vende rundt og klø sig.
 
Nogle kasser har dæksler, som æstetisk kan være bedre for ejeren. Det kan mange katte dog ikke lide. Det begrænser dem på den måde, at de måske ikke er i stand til at bevæge sig rundt for at finde den perfekte position til at tisse eller tisse. Sky katte på den anden side vil måske gerne have lidt privatliv, og et låg kan i de tilfælde være en god idé.
 
En kattebakke med låg kan være nemmere at glemme at rengøre og kan også lugte mere indeni. Når kattebakken bliver ildelugtende eller snavset, vil din kat måske bare ikke bruge den, og i stedet finder den et andet sted i dit hjem at gøre sin forretning på.
 
Nogle katte sætter sig ikke meget lavt på hug, når de tisser, dette er mere almindeligt blandt hunkatte. I disse tilfælde kan din kat tisse uden for kassen, selvom den var inde, da den gjorde det. En kattebakke med højere kanter eller en topindgangsboks er så et bedre forslag. Høje kanter og top-indgang er dog ikke godt for en ældre kat, da de kan have problemer med at gå ind eller hoppe ned i kattebakken.
 

Hvilket kattegrus?

I naturen ville katte gøre deres nødtørft i jord eller sand. At bruge kattegrus, der ligner det, er dit bedste valg - blødt, uparfumeret, klumpende strøelse. En klumpende grus gør det også nemmere, når du skal skovle tis op inde i kattebakken. Box liners eller duftende, aromatisk kattegrus er ikke en god idé. Duften er ikke god for din kat og heller ikke for dig - I kan begge udvikle astma. Rengøring af kattebakken regelmæssigt er en bedre måde at holde lugten væk fra kattebakken.
 
Ældre katte eller katte, der har følsomme poter, bør ikke have skarp eller hård kattegrus.
 

Hvor skal den placeres?

I en lille bolig kan det være svært at finde et sted til kattebakken, der fungerer både for dig og din kat. Et område uden gulvtæppe er at foretrække, da det er nemmere at rengøre omkring det. Badeværelset, vaskerummet eller kælderen er almindelige steder at stille den. Selv køkkenet kan være et godt sted, såsom i nærheden af din skraldespand.
 
Se efter disse ting, når du vælger et sted at sætte kattebakken:
● Et hjørne – der kan din kat få overblik over, hvad der sker, og lidt privatliv, mens den bruger toilettet.
● Ikke tæt på din kats (eller din egen) mad og vand.
● Væk fra din kats seng, og også fra din seng.
● Et roligt sted, ikke i nærheden af støjende omgivelser eller støjende husholdningsudstyr
● Et område, der er let tilgængeligt hele dagen og hele natten.
 
En kattebakke må ikke flyttes rundt. Da katte godt kan lide rutine og slet ikke er vilde med forandringer bør du holde den det samme sted, så bliver din kat ikke forvirret.
 

Hvor ofte skal jeg gøre den rent?

En gang om dagen er det korte svar, som minimum. Når du har fjernet det beskidte kattegrus, kan du tilføje noget mere kattegrus, hvis det er nødvendigt. Selve kattebakken skal rengøres hver 1-4 uge. Brug kun sæbe og varmt vand. Rengøringsprodukter med stærk lugt eller kemikalier bør undgås. Hvis du har ikke-klumpende affald inde i kattegrus, skal du skifte strøelse helt hver uge.
 
Hvis du har problemer med at få din kat til at bruge kattebakken bør du kontakte din dyrlæge.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.