Din killing og dens første seks leveuger

Overvejer du at få en killing? Eller måske har du lige fået en? Her er en guide til udviklingen af den lille pelsede unge - fra de tidlige uger, i morens sikre favn til de første legende og udforskende skridt ind i den nye, spændende verden.

En nyfødt killing vokser i et hurtigt tempo, og de første seks uger er afgørende for dens udvikling. I begyndelsen af kattens liv får den tiltrængt varme og mælk fra sin mor, samt beskyttelse mod forskellige typer infektioner, sygdomme og trusler.
 

Uge 1-2

Killinger fødes tandløse med lukkede øjne og ører. At være både blind og døv gør dem til forsvarsløse små skabninger og ekstremt afhængige af deres mor. Hendes instinkter guider hende til at opfylde de nyfødtes behov. I den første uge sover killingerne det meste af tiden, men de er i stand til at løfte hovedet, bevæge benene og lave en knirkende lyd.
Ved fødslen vejer killinger i gennemsnit omkring 100 gram, men vil have fordoblet deres vægt ved udgangen af deres første uge.
 
I den anden uge vil killingerne åbne deres øjne for første gang. På dette tidspunkt er deres udsyn stadig begrænset, og de bør holdes ude af skarpt lys. I slutningen af ugen vil de begynde at tage deres første kravle- og vaklende skridt. Deres øregange åbner sig, og de vil have små ubøjede ører. Selvom deres nysgerrighed vokser, bruger de stadig meget tid ved deres mors side og sover.
 

Uge 3-4

I denne periode begynder killingens tænder at komme frem, og den begynder også langsomt at trække sine kløer tilbage. I denne alder vokser den unge kats selvtillid, og den begynder at udforske sine omgivelser uden for meget vaklen. Dens koordination bliver bedre, den starter måske nogle selvplejeaktiviteter og viser sandsynligvis interesse for kattelegetøj.
Du vil måske også bemærke, at øjenfarven på din unge kat måske begynder at ændre sig, fra den babyblå, som alle nyfødte deler, til den voksne nuance.
 
I uge fire, hvor den unge kat er mere stabil på fødderne, begynder den at lege med andre killinger, legetøj og mennesker. Synet og hørelsen er forbedret, de er mere lydhøre, så de reagerer på omgivende lyde. Dette er også et godt tidspunkt at begynde at introducere den til kattebakken.
 
På dette stadium bliver killingen stadig ammet regelmæssigt, og derfor er det vigtigt at fortsætte med at fodre moderen med foder af god kvalitet.
I denne periode er det normalt muligt at identificere den lille kats køn.
 

Uge 5-6

I løbet af den femte og sjette uge af killingens tidslinje udvikler katten masser af personlighed. Den har større selvtillid og bruger det meste af dens tid på at lege, løbe rundt og udforske. I en alder af seks uger er mange killinger velkoordinerede nok til at klatre op på og hoppe fra møbler og lande på deres fødder.
At interagere med mennesker bliver vigtigere, selvom moderen stadig er dens sikkerhedszone. Killingen er både bedre til at rengøre sig selv og til at bruge kattebakken.
 
Når det kommer til mad, kan de stadig bedst lide at amme fra deres mor eller få flaske af dig. Men nu kan du begynde at eksperimentere med fast føde.
Det er vigtigt at huske, at killinger ikke er klar til adoption, før de er omkring 12 uger gamle.
 

Uge 7-12

Killingen gør sig nu klar til at forlade sin mor. Den bruger mere tid på at være vågen, lege og udforske. Det er også en yderst vigtig periode for killingens udvikling af sociale færdigheder. Moderen og søskende vil undervise i disciplin og hvad der er rigtigt og forkert.
Dette er også tidspunktet for fravænningsprocessen til overgangen væk fra amning til almindelig mad. Omkring uge 10 er killingen højst sandsynligt vænnet fra sin mor og er derfor klar til at udforske verden på sine egne fire poter. Med lidt støtte, træning og en masse kærlighed fra dig selvfølgelig.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.