Når killingen er klar til at flytte fra opdrætteren ved ca. 12 ugers alderen, har den normalt 26 mælketænder. Mælketænderne vil efterfølgende erstattes af de permanente tænder under tandskiftningen, som foregår ved 4-6 måneders alderen. En voksen kat har 20 permanente tænder.

Sommetider kan en eller flere mælketænder sidde fast selv efter, at de permanente tænder er brudt frem. Disse kaldes persisterende mælketænder. Persisterende mælketænder bør trækkes ud, eftersom de kan forhindre de permanente tænder i at vokse korrekt og dermed føre til fejlstilling af tænderne.

Hvis en mælketand knækker, er det vigtigt at lade en dyrlæge undersøge killingen. En ødelagt mælketand kan fungere som indgang for bakterier til kæbeknoglen og forårsage infektion omkring mælketandens rod. Inden de permanente tænder bryder frem ligger tandanlægget og venter i området, hvor mælketændernes rødder er placeret. En infektion i dette område kan give svære skader på den permanente tands anlæg eller endda ødelægge det helt. Vi anbefaler derfor normalt, at knækkede mælketænder trækkes ud.

Det er hensigtsmæssigt at vende katten til at få børstet tænder allerede som killing. Selvom mælketænderne vil erstattes af de permanente tænder, er det fordelagtigt, at katten vender sig til rutinen til, når de permanente tænder er vokset frem.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.