Først og fremmest er katte dyr, der skal behandles med respekt og kærlighed, præcis som alle andre levende væsner. Ved at anskaffe dig en kat køber du ikke en sød accessory til at have i din sofa eller et sjovt legetøj at lege med i et par måneder for derefter at give det videre. At eje et kæledyr er et ansvar, der kræver tid og opmærksomhed.
 
Årsagen til hvorfor man får en kat varierer. Nogle mennesker leder efter en kælen kat at putte med, andre vil have en selvstændig udekat og nogle vil have et nyt legesygt familiemedlem fyldt med energi og vildskab.
 
Det vigtigste er, at du finder en race, der passer til dine ønsker og livsstil. Der findes rigtig mange katteracer med mange forskellige egenskaber, lige fra de mest selvstændige og afslappede til de individer, der har brug for din konstante og fulde opmærksomhed.
 
Du skal huske på, at en bestemt race ikke er en garanti for, at din kat vil opføre sig på en bestemt måde. Alle katte er individer med forskellige personligheder, omgivelser og erfaringer. Dette kan gøre katten frygtløs eller bange, usikker eller selvsikker i forhold til mennesker eller selve livet.
 
Derfor er en god måde at starte på at finde ud af og forstå dine forventninger til dit nye kæledyr. Hvilken type kat er bedst egnet til din livsstil, familie- og jobsituation og hjemmemiljø? Er dette din første kat, og har du andre kæledyr? Nogle katte kommer godt ud af det med børn eller andre katte og dyr, mens andre bliver stressede og vil reagere anderledes, end de ville, hvis de var alene.
 
Selvom katte er relativt nemme at have sammenlignet med hunde, har de brug for pleje og opmærksomhed for at nyde livet. De selvstændige katte har en tendens til at passe bedre ind i travle, moderne familier og livsstile end hunde, som kræver daglig gåtur og træning. De kan også være mere velegnede til mindre hjem og kan lettere efterlades alene end deres medhunde.
 
Som katteejer er der et par ting, du skal gøre og sørge for.
 
 1. – Masser af menneskeligt kammeratskab (og mange kram).
 2. – Regelmæssige og passende måltider og konstant tilførsel af frisk vand.
 3. – Et pænt og rent sted at sove.
 4. – Daglig rengøring af kattebakken.
 5. – Et sted, hvor den kan kradse kløerne.
 6. – Et sikkert og stimulerende miljø.
 7. – Regelmæssig pleje, afhængig af racen.
 8. – Regelmæssige vaccinationer mod almindelige kattesygdomme.
 9. – Behandling af lopper og orme evt.
 10. – Besøg hos dyrlægen, når den viser tegn på sygdom.
 11. – ID-mærkning af din kat og en ordentlig forsikring.
 12. - Få den neutraliseret, medmindre den skal bruges til avl.
 
Når du har sikret, at du har det, der skal til for at få en kat, er næste skridt at beslutte en passende race. Hvis du arbejder hele dagen og kun kan give opmærksomhed om nætter og weekender, bør du sandsynligvis vælge en selvstændig kat med mindre behov for menneskelig interaktion. Hvis du føler, at du ikke har tid til daglig pleje, er en langhåret race som perseren ikke noget for dig. Det er også klogt at huske på, at nogle katte har brug for at vide præcis, hvad der foregår for at føle sig sikre, andre kan ikke lide besøgende, mens andre elsker at møde nye mennesker.
 
At introducere en kat i en familie med børn kan være sværere, hvis det er en voksen kat uden erfaring med børn. I disse tilfælde skal du vide, at tilvænningsprocessen kan tage noget tid. Det vigtigste er, at du som forælder uddanner dine børn i, hvordan man nærmer sig, håndterer og behandler katten. At være blid og respektfuld over for andre skabninger er nøglen til et sundt forhold.
 
At læse om forskellige racer og tale med opdrættere og dyrlæger vil hjælpe dig på vej mod det bedste valg til dig og din livsstil. Og husk - der er en kat til næsten alle.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.