Sådan børster du din kats tænder

Tandbørstning – er det ikke bare for os mennesker? Nej, faktisk ikke. Ved at hjælpe din kat med tandplejen, vil du forbedre sundheden for dine kattes tænder og tandkød og forebygge sygdomme. Her er hvordan du gør det.

Børstning af din firbenede vens tænder i ny og næ er en fantastisk måde at forebygge tandkødssygdomme og andre tandproblemer samt opretholde en god tandsundhed. Men da dette helt sikkert vil være en vanskelig opgave, besluttede vi at give dig nogle nyttige tips på forhånd. Husk altid at tage det langsomt, vær rolig og tving ikke din kat til noget.

Hvornår skal jeg begynde at børste min kats tænder?

Da katten kan være følsom ved berøring af læber, mund og tænder, kan det tage noget tid. En god idé er at starte denne træning så tidligt i kattens liv som muligt, helst når det er en killing. Ved at gøre det vil den vænne sig til, at et menneske rører dens mund. Tålmodighed er en dyd i denne proces.

Vælg et tidspunkt, hvor din kat er rolig, og start med forsigtigt at røre ved dens mund. Hvis den forbliver stille bør du give den øjeblikkelig belønning og kærlige berøringer. Gå langsomt frem til dens læber og til sidst tandkødet og tænderne. Husk, at det vil tage flere gange, før du når dette niveau.

Dette har du brug for

Inden du går i gang er der nogle ting, du skal købe. Tandbørster er ofte for store til din kats mund. Et bedre valg er en fingerbørste eller et kompres sammen med veterinær tandpasta til katte eller ferskvand. Tandpasta er ikke nødvendig, det er selve børstningen, der virker. Brug aldrig menneske-tandpasta, da det kan være giftigt for din kat. En blød klud eller gazesvamp kan også fungere.

Sådan børster du

Start med at bruge kluden eller svampen. Når din kat har det godt med dette på tænderne, kan du tilsætte noget tandpasta eller vand. Senere vil du kunne introducere fingerbørsten. Husk at belønne under hele sessionen. Vælg en motiverende belønning, som din kat elsker, såsom at kæle, lege eller dens yndlingsgodbid.

Et godt tidspunkt at lave den daglige børstning og få katten til at acceptere tandbørstning er, når katten er rolig og lidt sulten. Vælg rolige omgivelser, placer kattén i dit skød eller i en behagelig stol og forbliv rolig og positiv, men vær vedholdende.

Når du begynder at børste, skal du fokusere på din kats tandkødskant ved hjælp af blide, cirkulære bevægelser. Koncentrer dig om de udvendige overflader af tænderne og under læberne. Du behøver ikke at fokusere på indersiden af tænderne.

Korte børstesessioner er ofte nok, da katte ofte har en dårlig tålmodighed. Sørg for, at du aldrig glemmer belønningen.

Ved at børste din kats tænder får du en kat med en meget bedre tandsundhed og reducerer risikoen for tandkødssygdomme og tandproblemer.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.