Insektbid hos kat

I Danmark findes mange stikkende og bidende insekter. De som normalt forårsager problemer er bier, hvepse, bier, myrer og gedehamse. Som hovedregel siger man, at jo flere gange katten er blevet stukket, jo større er risikoen for alvorlige reaktioner. Katte kan, ligesom mennesker, være overfølsomme og reagere kraftigt på bare et enkelt stik.

Symptomer

I de fleste tilfælde handler det om et enkelt stik, der forårsager en lokal brændende smerte, rødme og hævelse. For det meste giver disse stik ikke katten større problemer, men hvis katten stikkes i munden eller halsen, kan slimhinderne i luftvejene svulme op, hvilket giver risiko for vejrtrækningsproblemer.

Symptomer på påvirkning af kattens almentilstand kan omfatte kvalme, svaghed, hævelse i ansigtet, kløe og problemer vejrtrækning. I sjældne tilfælde kan katten få et alvorligt allergisk chok. 

Hvad kan man selv gøre?

Hvis katten er blevet stukket af en gedehams eller hveps skal brodden fjernes forsigtigt, og biddet vaskes. Afhængigt af biddets lokalisering, og om hvor meget det klør, kan man bruge halskrave for at undgå at katten kløer for voldsomt i stikket. Det kan være nødvendigt at bruge et kløestillende middel.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis kattens almentilstand påvirkes efter stikket, eller hvis katten bliver stukket i munden, bør man kontakte en dyrlæge. Hvis katten tidligere har haft en allergisk reaktion på et insektstik, bør du straks kontakte dyrlæge, hvis katten bliver stukket. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.