Tabletter

Meget medicin kommer i tabletform eller som kapsler. Nogle typer medicin bør ikke gives sammen med foder, mens andre typer gerne skal gives i forbindelse med fodring. Kapsler må som regel ikke deles. Læs også medicinens indlægsseddel.

Da en del medicin smager dårligt, er det ikke altid en mulighed at knuse tabletterne og gemme det i foderet. Nogle gange kan tabletterne dog knuses og blandes i smør, leverpostej eller lignende, og smøre det på oversiden af en forpote, så katten (der er et renligt dyr) kan slikke medicinen i sig. Af og til kan det lade sig gøre at give tabletterne pakket ind i skinke eller leverpostej. Hvis medicinen gives i foderet er det vigtigt, at man kontrollerer at katten får al medicinen. Hvis ikke katten vil spise tabletterne sammen med foderet, plejer den letteste måde at være, at give tabletterne direkte i munden på den. Der findes såkaldte tablet-indgivere, der kan gøre medicineringen lettere. 

Hvordan gives tabletter?

  • Tag fat rundt om kattens næse med tommelfingeren, og bag om dens fortænder med pegefingeren. Bøj kattens hoved forsigtigt bagover.
  • Hold tabletten mellem tommel- og pegefinger i den anden hånd. Læg tabletten så langt tilbage på kattens tunge som muligt. Det er oftest lettest at bruge en tabletindgiver til dette.
  • Luk kattens mund og hold hovedet let bagoverbøjet imens halsen (svælget) masseres indtil katten sluger tabletten. Hvis katten ikke vil sluge tabletten kan det nogle gange hjælpe at sprøjte lidt vand ind i dens mundvig.

Flydende medicin

Ofte følger der en doseringssprøjte med til flydende medicin. Vær opmærksom på ikke at sprøjte medicinen direkte ned i halsen, da der så er risiko for at medicinen i stedet kommer ned i luftrøret.

  • Hold forsigtigt dyrets hoved fast.
  • Løft overlæben bag hjørnetanden i den ene side af kattens mund, og sæt spidsen af sprøjten mellem tænderne lige bag hjørnetanden.
  • Tøm langsomt sprøjtens indhold ind i kattens mund.

En del flydende medicin kan med fordel gives på foderet. Giv gerne en mindre mængde foder først sammen med medicinen, så du er sikker på at katten spiser medicinen. Derefter kan resten af foderet gives.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.