Shih tzu

Shih tzu er en ægte darling og vil sandsynligvis blive din bedste ven. Hvis du leder efter en lodden ven, der følger i dine spor, uanset hvor du går, og som uden tvivl vil slutte sig til dig i sofaen for at putte, så kan dette være hunden for dig.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om shih tzu

Shih tzu betyder "lille løve” hvilket er lidt morsomt, for der er absolut intet farligt ved denne race. I modsætning til hvad navnet antyder er shih tzu en kærlig hund, ikke en jæger.

Racens oprindelse er omgivet af mysterium og kontroverser. Nogle mener, at den er en af de 14 ældste hunde, og at racen var til stede i Kina allerede 8.000 B.C. Andre hævder, at racen stammer fra Tibet, hvor hunde af denne type blev givet som gaver fra landet til den kejserlige domstol i Kina.

Uanset hvilket land den stammer fra, er det sikkert, at hunden har en lang historie med at være en værdsat ledsager.

Shih tzus temperament

Shih tzus er skønne familiekæledyr, der kommer godt ud af det med både andre dyr og børn. I hvert fald så længe børnene ved hvordan de skal håndtere, respektere og lege med en hvalp.

Hvis du leder efter en bedste ven, har du den i denne hund, for uanset hvor du går og hvad du end gør, er shih tzu villig til at være der med dig. Det er en glad, positiv, venlig og livlig hund, der har brug for din opmærksomhed.

Selvom denne hund kan lide at kæle med dig på sofaen, er den en opmærksom hund. Den er årvågen, livlig og ikke bange for at gø af fremmede, der ankommer til dit hjem. Giv den et øjeblik, til at blive venner med dine gæster, så snart de hilser på den.

Aktivitetsniveau

Så længe hunden er, hvor du er, betyder det ikke rigtig noget, hvor den bor. Med det sagt er shih tzu en hund, der kan være tilpas i både små lejligheder og i store hjem, så længe den får regelmæssige gåture og lege.

De er ikke den mest aktive race, men er glade for at vandre rundt i huset, lege med dens legetøj eller ejer og have omkring 60 minutters gang om dagen.

Pelspleje

Hunden er lille og robust med en tung pels. Selv en dag uden pleje kan ende med et sammenfiltret rod i pelsen. Hvor meget du har behov for at børste eller kæmme en shih tzu, afhænger af strukturen på dens pels.

Nogle har brug for daglig pleje, mens det er nok en gang om ugen for andre. Dog kan det være krævende at holde pelsen smuk, hvilket er grunden til, at mange ejere ansætter en professionel groomer til at udføre dette job.

Hvis du gør det selv er det lettere, hvis du børster pelsen i sektioner, når hunden lægger på siden. Hvis du ønsker, at pelsen skal forblive kort, skal du planlægge plejeaftaler hver sjette til ottende uge. Da pleje og børstning af denne race kræver træning, skal hunden allerede trænes hos opdrætter.

Bad din shih tzu regelmæssigt, helst en gang om ugen, og sørg for at bruge en ordentlig shampoo og balsam. Husk at kæmme knuderne ud, før du bader ham eller hende, ellers strammes knuderne op, når de bliver våde. Tør også pelsen grundigt for at sikre, at din shih tzu ikke bliver kold. Du kan kæmme overskæg og topknuden hver dag.

Træning af shih tzu

Start med at træne din shih tzu hvalp den dag du tager den med hjem, for så er den lettere at træne og vil være i stand til at lære hurtigere. Men husk at holde dine træningssessioner korte og interessante, da shih tzu ikke værdsætter gentagelser af de samme øvelser.

For at undgå at din hund tygger på ting, hopper på folk og nipper skal du få din hund til at forstå, at det er dig der bestemmer. Tidlig socialisering er også med til at sikre, at din hvalp vokser op som en velopdragen hund.

Shih tzus vægt og størrelse

 • Højde: må ikke overstige 27 cm.
 • Vægt: ca. 4,5–8 kg.

Farve

Shih tzus pels kommer i mange farver, såsom:

 • Sort
 • Grå
 • Hvid
 • Sort og hvid
 • rød og hvid

Specielt om racen

Du skal vide at shih tzus kan være vanskelig at gøre renlige. Hvis du er konsekvent og ikke tillader hvalpen at strejfe rundt i huset, indtil den er fuldt ud renlighedstrænet, vil du få succes. Sørg for, at du altid tager din hund ud efter den har sovet, leget eller spist, og husk at en hvalp skal tages ud mange gange om dagen.

Det er også godt at vide, at ligesom andre racer med korte hoveder, er denne hund følsom over for varme og er modtagelig for hedeslag. Derfor bør du holde den indendørs i et klimatiseret rum på varme dage.

Shih tzu og sygdomme

Generelt er shih tzu sunde, men som alle racer er de tilbøjelige til visse sygdomme. Det mest almindelige problem som ejere søger hjælp med er hundens øjne. Hvis din hunds øjne stikker for meget ud, er det også et risikoområde, du skal være opmærksom på.

På grund af formen på shih tzus hovedet, ansigt og luftveje kan disse hunde have problemer med deres vejrtrækning. Nogle hunde har en hindring i de øvre luftveje, hvilket gør det svært for dem at trække vejret. Disse problemer kan behandles kirurgisk, om nødvendigt.

Andre sygdomme at holde øje med:

Hvis du har spørgsmål til din hunds helbred, skal du kontakte din dyrlæge.

Foder

Denne race kan være kræsen, når det kommer til mad, men det er mest fordi dens ejere har vænnet dem til anden mad.

Det er vigtigt at du giver hunden tid til at tilpasse sig til sin egen mad, istedet for at give den din egen aftensmad. Ligesom med alle racer, afhænger mængden af mad af hundens aktivitetsniveau, størrelse, alder og mere.

Hundetype

Selskabshund

5 fakta om shih tzu

 1. Bliv ikke overrasket, hvis din shih tzu altid vil være der hvor du er, det er en ægte ledsagerhund.
 2. Shih tzu har ikke brug for så meget aktivitet, den er tilfreds med regelmæssige kortere gåture.
 3. Det kan være krævende at holde din shih tzus pels i god form. Vær forberedt på at bruge en masse tid på at børste, kæmme og bade.
 4. Shih tzu er børnevenlig, så længe du lærer dine børn, hvordan man håndterer og respekterer hunden.
 5. Som andre hunde med flade ansigter har shih tzu en tendens til at nyse mere end andre. Det kan forekomme af flere forskellige grunde, men det er almindeligt for racen.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.