KCS – Tørre øjne hos hund

Keratoconjunctivitis sicca (KCS) er en sygdom, som forekommer hos alle hunderacer, men visse racer er dog mere disponerede end andre. Sygdommen optræder oftest hos hunde over fem år, men også yngre dyr kan rammes eksempelvis grundet en defekt tårekirtel.

KCS opstår, når den vandholdige komponent af tårevæsken er nedsat eller i værste fald mangler. Det fører til, at hunden får et tykt og slimet tåresekret, og øjet kan blive rødt og irriteret. Tåresekretet, som ofte er gråsort i farven, gør, at øjet ikke nødvendigvis ser tørt ud. Tilstanden giver ubehag og smerte i øjet, og hunden vil hyppigt blinke og prøve at undvige lys. Enkelte hunde får en brunlig belægning med indvækst af små blodkar på hornhindens ydre. Der kan også forekomme sekundære bakterielle infektioner og betændelse i selve hornhinden. Ved mistanke om KCS kan tåreproduktionen måles hos dyrlægen.

Dyr med KCS skal have behandling resten af livet. Eftersom øjets evne til at rense sig selv nedsættes med den mindskede tåreproduktion, anbefales det, at man skyller øjnene med øjenskyllevæske 2-3 gange om dagen. Tåreerstatning i form af øjendråber eller øjengel gives så ofte som muligt i kombination med et lægemiddel, som stimulerer tåreproduktionen. Tåreerstatning til hunde kan købes receptfrit på apoteket og hos dyrlægen, mens de medicinske øjendråber fås på recept.

Sommetider opstår bakterieinfektioner, som kan behandles med øjendråber indeholdende antibiotika, som udskrives af dyrlægen. Visse hunde får desuden tør næse som følge af, at den ikke fugtes af tårevæske. Tilstanden behandles med bestemte lægemidler, som stimulerer sekretion i næse og mund.

En hund med KCS bør regelmæssigt undersøges hos dyrlægen. Tåreproduktionen bør måles ca. 2 gange årligt. Hvis der skulle opstå nye problemer i øjenregionen mellem kontrolbesøgene, bør dyrlægen kontaktes hurtigst muligt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.