Puddel

Puddelen er en af de ældste hunderacer udviklet specielt til jagt på vandfugle. De er livlige, aktive, nuttede hunde med en sans for humor og betragtes som en af de mest intelligente racer i verden. Alt dette gør puddelen til en fremragende familiehund.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Pelspleje

  Hvor meget pelspleje denne race har brug for regelmæssigt.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Fakta og information om puddel

Pudler er en gruppe af formelle hunderacer; standardpuddel, miniatyrpuddel og toypuddel. Puddelen er en af de ældste racer udviklet specielt til jagt på vandfugle. Dette er grunden til den specielle klipning af pelsen; den tykke, krøllede pels blev klippet på en måde, der lod hunden svømme, men samtidig holdt brystet og ledene varme. På grund af sin baggrund er racen fremragende svømmere.

De fleste historikere er enige om, at puddelen stammer fra Tyskland, men udviklede sig til sin egen særskilte race i Frankrig. Franskmændene brugte den større standardpuddel til andejagt, og den mellemstore miniatyrpuddel til at snuse trøfler i skoven.

Den lille toypuddels hovedopgave var at tjene som ledsager til adelen og den velhavende købmandsklasse. Racen blev set som Frankrigs nationale hund og den opnåede status som selskabshund. Pudler nyder stadig denne status i dag - de er elskede over hele verden og rangeres konsekvent blandt de mest populære racer.

Temperament

Pudlen er kendt som en yderst intelligent, energisk, glad og omgående race. De er livlige, aktive, livsglade hunde med en sans for humor, og kræver både fysiske og intellektuelle aktiviteter.

Pudler elsker deres familier og trives med opmærksomhed; de har brug for træning, for at kunne være alene hjemme. Der er mange ligheder inden for racegrupperne, men der er også nogle mindre forskelle i adfærd. Standardpudler er aktive og energiske, men de har en tendens til at være lidt mere forbeholdne end miniature- og toypudler.

Aktivitetsniveau

Pudler er aktive hunde, der har brug for god træning hver dag tilsvarende deres høje energiniveau. De er ivrige efter alle slags aktiviteter, og de nyder at holde sig travle.

De er nysgerrige og elsker at udforske nye steder. Svømning er en fantastisk træning for dem, og de fleste pudler elsker at komme i vandet. Da de er opdrættet som jagthunde, er deres instinkt at hente, så at kaste legetøj, pinde eller bolde til dem vil træne både deres sind og krop.

Pelspleje 

Pudler har bløde, smukke, tætte pelse uden underpelse. Børst din puddel hver dag for at fjerne løst hårog snavs, og tag din hund til en professionel groomer hver sjette til ottende uge. Din kammerat har muligvis brug for et bad mellem plejeaftaler. Husk, at du er nødt til at træne din hund til at blive plejet, og jo tidligere du begynder, jo bedre.

Hvis man undlader at pleje denne races pels i lange perioder, kan det gøre hunden syg grundet filtring og hudinfektioner. Racens relativt ikke-fældende pels gør hunden til et godt valg for mennesker med allergi.

Da pudler med forskellige slags pelsklip kan se meget forskellige ud fra hinanden, kan det være ret let at tro, at man ser på to forskellige hunderacer, snarere end to pudler med forskellige frisurer.

Når man fremviser en puddel til show gives den traditionelle klipning lion trim. Den kommer i fire slags: hvalpeklip, kontinentalt klip, modificeret kontinentalt klip og engelsk sadel. Heldigvis har du ud over disse stilarter også masser af andre puddelplejestilarter at vælge imellem.

Træning af puddel

Pudler er ekstremt intelligente og trænes let - de betragtes som en af de mest intelligente racer i verden. De elsker at lære og at være centrum for opmærksomheden gør dem glade. Lær dem at hente avisen, bære en flaske i papirkurven og medbringe dine hjemmesko.

Racen skal socialiseres tidligt til miljøer, andre mennesker og hunde, så sørg for, at hvalpeopdrætteren har foretaget en omfattende socialisering.

Pudler er adrætte og yndefulde, såvel som kloge og nyder en række hundesportsgrene, inklusive agility, lydighed og sporing. De er fremragende vand-retrievers og konkurrerer også i rally lydighed og retrieverjagt. Pudler er meget menneskeorienterede, og hvis dine træningsrutiner er sjove og positive, er de hurtige til at behage dig. Pudler skal altid trænes med positiv opmuntring og aldrig med straf.

Størrelse og vægt

Alle pudler deler en firkantet kontur med en lang, elegant hals og en lige ryg. Afhængigt af type er der forskellige højder og vægte.

 • Standard: 35 cm og højere, 18-25 kg
 • Miniature: 28–35 cm, 5–7 kg
 • Toy: 24–28 cm, 2–5 kg

Farve

Racen har en krøllet og uldagtig pels. Puddelens pels kommer i mange farver, såsom:

 • Abrikos
 • Sort
 • Brun
 • Café-au-lait
 • Creme
 • Grå
 • Rød
 • Sølv
 • Sølvbeige 

Specielt til puddel

Udover pelsen, der har brug for mere pleje end andre racer, er puddelen en fremragende familiehund, der kan lide at være sammen med både mennesker og andre hunde. Som vi nævnte tidligere, er puddelen aktiv og elsker at være centrum for opmærksomheden.

Arvelig sygdom

De fleste pudler lever lange, lykkelige og sunde liv takket være indsatsen fra dedikerede, ansvarlige opdrættere, der rutinemæssigt tester alle avlsdyr. Men alle hunde har potentialet til at udvikle genetiske sundhedsmæssige problemer, det samme har pudler.

Her er nogle sygdomme, der kan forekomme i pudler:

Foder

Hvor meget din hund spiser afhænger af dens størrelse, alder, bygning og aktivitetsniveau. Hunde er individer, ligesom mennesker, og de har ikke alle brug for den samme mængde mad - spørg din dyrlæge om vejledning. Nogle pudler er tilbøjelige til at blive overvægtige, så hold øje med din hunds kalorieforbrug og vægtniveau.

Hundetype

Selskabshund

5 fakta om puddel

 1. Pudler er en fremragende familiehund, der er god til andre hunde, katte og fremmede, og som er lette at gøre renlige.
 2. Det siges at pudler er resultatet af krydsninger mellem flere europæiske vandhunde, herunder spanske, portugisiske, franske, tyske, ungarske og russiske vandhunde.
 3. Puddelpelsen har brug for en masse vedligeholdelse, for at forblive smuk og sund. Hvis du vil spare penge på plejeudgifter kan du lære at gøre det selv, men det tager tid og kræfter.
 4. Den skøre klipning der ses i nutidens puddel-shows, er et levn fra dens jagtbaggrund. Den tykke, krøllede pels klippet på en måde, der gjorde det muligt at svømme, men som samtidig holdt brystet og ledene varme.
 5. Pudlen er virkelig klog, men intelligensen kan omsættes til stædighed, så vær venlig, men vedholdende med træning.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.