Mange af kroppens funktioner er afhængige af steroider. Binyrerne er organer, som producerer både mineralkortikosteroider og glukokortikosteroider (b.la. kortisol). Produktionen af kortikosteroider kan påvirkes af forskellige årsager, som kan forårsage forskellige symptomer hos dyret.

Årsag

Den hyppigste type af addisons sygdom skyldes, at kroppens eget immunforsvar begynder at angribe og ødelægge vævet i binyrebarken. Produktionen af steroider reduceres, indtil at produktionen ophører helt. Sygdommen ses i højere grad blandt visse racer og mistænkes for at være arveligt betinget.  Addisons sygdom forekommer især hos portugisisk vandhund, pudel, west highland white terrier, rottweiler, leonberger, grand danois, chinese crested med flere.

Andre årsager til skader på binyrebarken og nedsat produktionen af steroider er forekomst af svulster og blødninger.

Årsagen til problemet kan også findes uden for binyrerne. For eksempel kan signalet fra hjernen, som styrer hormonproduktionen i binyrerne, være svagt eller udeblive.

Symptomer

Tegn på addisons sygdom kan være uspecifikke symptomer som sløvhed, svaghed, opkastninger og diarré. Desuden forekommer nedsat appetit, vægttab og lav blodprocent.

En mere akut form for addisons sygdom er addisons krise, hvor dyret havner i en livstruende tilstand med symptomer som lavt blodtryk, shock, udtørring af slimhinder, forstyrrelser i hjerterytmen, bugsmerter og forhøjede nyretal.

Sygdomme, som forårsager symptomer lignende addisons sygdom, er nyresvigt, mavetarmlidelser, betændelse i bugspytkirtlen og leversygdomme.

Diagnose

En hund med akut addisons krise skal behandles akut hos dyrlægen, eftersom tilstanden kan være livsfarlig.

Hunde med mere uspecifikke symptomer skal ofte igennem en større undersøgelse.

Dyrlægen tager blodprøver for at undersøge eventuelle elektrolytforstyrrelser, nyretal, blodsukkerniveauet og antallet af røde blodlegemer i blodet.

En såkaldt ACTH-stimuleringstest anvendes til at diagnosticere addisons sygdom. ACTH er et hormon fra hypofysen, som stimulerer binyrerne til at producere flere steroider. Hvis vævet i binyrerne er ødelagt responderer kroppen dårligt- eller slet ikke på ACTH-stimuleringen.

Behandling

Ved akut addison krise behandler man først og fremmest ved at injicere store mængder væske direkte i blodet. Således korrigerer man både den voldsomme udtørring af slimhinderne og elektrolytforstyrrelserne. Man behandler ligeledes med kortison i den akutte fase.

Hvis elektrolytbalancen eller blodets pH-værdi er voldsomt påvirket, vil behandlingen være mere specifikt rettet mod de pågældende symptomer.

Lidelsen behandles med tabletter, der indeholder både mineral- og glukokortikosteroider og eventuelt desoxikortonpivalat  i depotinjektion och prednisolontabletter. Behandlingen er livslang. I nogle tilfælde er det kun nødvendigt at give et tilskud af salttabletter for at korrigere saltbalancen.

Hunde, som er i behandling for addisons sygdom, kan leve et liv med god livskvalitet, men kan være noget følsommere overfor stress. I så fald kan hunden behandles med kortison over en periode.

Det er vigtigt, at hunde under behandling tilses til opfølgende dyrlægebesøg. I begyndelsen af behandlingsforløbet vil der være flere kontrolbesøg, men når tilstanden er stabil, er det kun nødvendigt at komme til kontrol et par gange om året.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.