Border collie - den intelligente hyrdehund

Den mest intelligente race i verden er border collien. Med sit unikke hyrdeinstinkt og sin store vilje til at samarbejde, er denne race en foretrukken partner til hundesport og hyrdning. En perfekt race for den aktive hundefører, eller dig som har et aktivt udendørsliv.

Hurtige fakta

Hver hund er et unikt individ, og deres egenskaber er også forskellige inden for racen
 • Børnevenlig

  Nogle hunde har en tendens til at være mere legesyge og omgængelige omkring børn og mere tolerante over for børns adfærd end andre.
 • Energiniveau

  Hvor aktiv denne race plejer at være.
 • Erfaring

  Hvor meget tidligere erfaring som hundeejer har du brug for, før du overvejer at anskaffe dig denne race.
 • Fælder

  Hvor meget pels denne race normalt fælder.
 • Gøende

  Hvor hyppigt denne race har tendens til at gø.

Information om hunderacen border collie

Border collien er en hyrdehund, der stammer fra grænselandet mellem England, Skotland og Wales. Deraf navnet ”border”, som betyder grænse. Racen er fremavlet til at hyrde får, og betragtes af mange som den bedste hyrdehund i verden.

I racens start var typen meget varieret, afhængigt af terræn og arbejdsopgave. Hyrdehundene blev associeret med bestemte regioner og opkaldt derefter.

Mod slutningen af det 18. århundrede begyndte fårehyrder at afholde hyrdekonkurrencer og i 1906 blev The International Sheepdog Society (ISDS) skabt og den første stambog blev lavet for den race, der nu har fået navnet border collie.

I dag er racen en uovertruffen hyrdehund, der hjælper med at samle og flytte får over hele verden. Samtidig er border collien, på grund af sin høje intelligens og samarbejdsvilje, en foretrukken race til hundesport som eksempelvis agility, lydighed og rally.

Temperament

Border collien er en utrolig intelligent race, der på grund af sin baggrund som hyrdehund har et instinktivt og intuitivt samarbejde med sin fører. Det er en højt specialiseret hunderace, der kan flytte 100 får alene med blikket.

Det er ikke en race for en uerfaren ejer, men for den aktive hundefører er det en uovertruffen følgesvend. Collien er en livlig, stærk og glad hund, der fungerer godt i hverdagen. Den er lydhør, samarbejdsvillig og tager gerne imod udfordringer.

Der har været problemer i racen med lydsensitivitet, et lidt sensitivt sind og individer, der fungerer dårligt i nye miljøer. Dette avles der bevidst væk fra, og det er derfor altid vigtigt at se forældredyrene, inden du beslutter dig for en hvalp.

Da border collien er en fuldblods hyrdehund, kan den også finde på at bruge sit hyrdeinstinkt på andre objekter i bevægelse, som cykler, løbere, biler m.m. Dette kaldes uønsket hyrdning og det er enormt vigtigt at træne hunden og være konsekvent, så man undgår dette. Husk at hyrdning er selvforstærkende og en belønning i sig selv. Derfor skal uønsket hyrdning altid afbrydes øjeblikkeligt.

Aktivitetsniveau

Border collien er en yderst aktiv race, som kræver meget motion og mental stimulering for at fungere optimalt. Den har brug for at bevæge sig hver dag og helst med mulighed for fritløb. Collien vil elske at være med på løbeture, cykelture eller lange gåture i skoven.

Udover fysisk stimulering of motion har racen brug for at blive mentalt stimuleret, på grund af sin høje intelligens. Det kan være igennem træning eller problemløsning.

Hvis du vil have en hund, der nyder at bruge dagen på sofaen, så er racen ikke for dig. Er du derimod et aktivt udendørsmenneske eller interesseret i hundetræning, så kan border collien være et godt match.

Pelspleje

Pelsen kan være af varierende længde, fra helt korthåret, som en labrador, til mellemlang pels. Pelsen kræver ikke meget pleje, allerhøjest en gennembørstning indimellem.

Træning af border collie

Border collien er en fantastisk træningsmakker. Det er en arbejdsnarkoman, der vil være glad for stort set alle former for træning.

Border collien er den mest intelligente race i verden og nogle forskere sammenligner racens intelligens med et 2,5 år gammelt barn. Den lærer både det ønskede og det uønskede lynhurtigt.

Racen kan klare mange gentagelser og giver sjældent op. Border collier kan have tendens til at blive boldfikserede, og det er derfor vigtigt ikke at aktivere hunden ved gentagende boldkast. Bold kan dog være en fremragende belønning i træning, så længe det foregår med måde og omtanke.

Border collien er en utroligt værdsat hunderace i forskellige sportsgrene. I agility og lydighed er størstedelen af de hunde, der konkurrerer på topplan border collier.

 

Størrelse og vægt

 • Højde - hanner: ca. 53 cm.
 • Højde - tæver: ca. 53 cm.
 • Vægt: 14-22 kg.

Hvilke farver fås border collien i?

Alle farver og aftegn er tilladt, dog må hvidt ikke være dominerende. Typiske border collie farver er:

 • Sort/hvid
 • Brun/hvid
 • Sort trefarvet
 • Brun trefarvet
 • Blue merle
 • Red merle
 • Blå/hvid

Særligt for border collie

Border collien avles i flere forskellige linjer. De mest markante er showlinjer og arbejdslinjer. Hvor showlinjer er avlet med udstilling og eksteriør for øje, er arbejdslinjer avlet til at arbejde med får.

Et sted midt imellem disse linjer er hvad man kan kalde ”sportslinjer”. Det er hunde, der er avlet til hundesport og disse kan være en blanding af show- og arbejdslinjer. Hvilken linje og type der passer til dig, afhænger af hvad du vil lave med din hund. Det anbefales altid at møde forskellige individer af racen, før du bestemmer dig.

Border collien elsker at være tæt på mennesker og er typisk at finde indenfor 2 meter af sin fører. Også når man er på toilettet. Bliver du irriteret over en hund, der ønsker at følge sin ejer i tykt og tyndt, så er racen ikke noget for dig.

Nogle hunde bryder sig ikke om border collier, fordi de stirrer. Border collien er avlet til at stirre, da den bruger sit blik til at flytte får. Derfor stirrer den ofte på mennesker og andre hunde, og for andre hunde kan dette virke intimiderende.

Denne stirren, som racen bruger til at flytte fårene med, kaldes også for ”eye”. Nogle hunde stirrer mere eller mindre på fårene, og der taler man om, hvor meget ”eye” hunden har. Hvis hunden har ekstremt meget ”eye”, kan man risikere at hunden bare ønsker at ligge og stirre på fårene, eller bolden, uden at bevæge sig overhovedet.

Arvelige sygdomme 

Border collien er en populær race og derfor er der også flere arvelige sygdomme i racen. Mange opdrættere forsøger bevidst at avle væk fra disse sygdomme og det er derfor vigtigt, at du undersøger linjerne og forældredyrene grundigt. Har en border collie stamtavle i Dansk Kennel Klub, vil du kunne se sundshedsstatistik flere generationer bagud.

Typiske arvelige sygdomme er:

Foder til border collie

Når du vælger foder til din border collie, er det vigtigt, at du vælger et foder, der dækker alle dens behov. Det er særlig vigtigt at hvalpen fodres korrekt det første år, da det har stor betydning for om den eventuelt udvikler ledsygdomme. Vælg et foder, der passer til hundens størrelse og aktivitetsniveau.

Da det er en meget aktiv race, kan det være nødvendigt at fodre med et højenergifoder eller et hvalpefoder, selvom din hund er voksen. Racen kan til tider være småtspisende. Er du i tvivl om, hvilket foder din hund skal have og hvilken mængde, så kan du altid kontakte din dyrlæge og spørge.

Hundetype

Hyrdehund

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.