Hvad er OCD hos hunde?

Osteochondrose er en sygdom som udvikler sig i den fase af unghundens vækst som kaldes forbeningsprocessen. Osteochondrose er forstadiet til sygdommen osteochindritis dissicans, hvor ledbrusken bliver ødelagt og kan danne ledmus.

Symptomer på OCD hos hunde

Symptomer på osteochondrose eller osteochondritis dissicans opstår ofte tidligt i hundens liv, typisk når hvalpen er omkring 4-6 måneder gammel. Hunden vil gå med korte, stive skridt og symptomerne vil være værre efter hvile og motion. Hunden vil værgre sig ved at springe op eller ned og udføre øvelser, den tidligere har kunnet. Det kan eksempelvis være dæk, sit eller andre øvelser, hvor den får smerte i leddet. 

Symptomerne kan være svære at se, da sygdommen ofte er dobbeltsidet. Det betyder at ofte er begge led, eksempelvis albueled, ramt af sygdommen og hunden halter derfor ikke på et enkelt ben. OCD kan også sidde i et enkelt led. 

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen OCD

Dyrlægen vil undersøge din hund grundigt og mærke alle led igennem. Udfra undersøgelsen og din fortælling om forløbet, vælger dyrlægen typisk at foretage en røntgenundersøgelse. Det kan også være en mulighed at foretage en CT-scanning for at få bedre overblik og finde den korrekte behandling.

Hvordan behandles OCD hos hund?

Udfra undersøgelsen og billederne af de påvirkede led, vurderer dyrlægen behandlingsmetode. I nogle tilfælde kan hunden behandles med smertestillende i en periode, mens det i andre tilfælde vil være nødvendigt med operation. I de fleste tilfælde er prognosen for hunden rigtig god efter operation. Prognosen er bedre, hvis hunden har OCD i albueled ift. hvis den har OCD i knæ- og haseled. Sgydommen rammer hyppigst i skulder-, albue-, knæ- og haseled, men kan forekomme overalt i kroppens knogler.

Hvorfor får hunde OCD?

Osteochondritis dissicans er multifaktoriel. Det betyder at der er flere faktorer, der bidrager til sygdommen. Forkert fodring kan give forstyrrelser i kngoledannelsen og overdreven eller forkert motion i vækstperioden kan også spille en rolle. Hanhunde får dobbelt så ofte OCD som tæver. Dette kan være pga. at hanhunde vokser hurtigere end tæver. Det kan også være at der er en genetisk sammenhæng mellem hanhunde og sygdommen.

Hvilke racer kan få OCD?

OCD er i nogen grad arveligt og sygdommen ses hyppigere i nogle racer end andre. Racer, der er udsat for OCD er blandt andet: border collie, sankt bernhard, labrador retriever, golden retriever, berner sennen og new foundlænder.
Store og hurtigtvoksende racer får oftere OCD end mindre racer.

I nogle racer indenfor Dansk Kennel Klub, kan opdrættere få taget røntgenbilleder og få disse vurderet og efterfølgende registreret. På den måde kan man se om der er høj eller lav forekomst af OCD i de pågældende linjer.

 

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.