Tårernes kvalitet hos hund

Kvaliteten af ​​hundenes tårer er meget vigtigt for at øjet fungerer optimalt. Tårerne fugter og beskytter øjet mod snavs samt bakterier. Tårer består af vand, slim og fedt i en bestemt koncentration. Hvis denne sammensætning forstyrres, bliver øjet irriteret.

Øjnene kan blive tørre, hvis tårekirtlerne producerer for lidt tårer, eller hvis tårerne fordamper fra øjet for hurtigt. Dette sker eksempelvis hvis kombinationen af vand, fedt og slim er ude af balance i tårerne.

Øjnene kan være "tørre", selv når der forekommer en øget tåreflåd. Det kan være på grund af, at tårerne er for "våde", og derfor ikke bliver siddende i øjet. Det ydre miljø er også vigtigt for øjet. For eksempel har tør luft, vind, støvede og røgfyldte omgivelser negative virkninger på øjet. Andre faktorer, der kan forårsage problemer, omfatter aldring, hormonelle forandringer, autoimmune sygdomme og medicinering.

Øjnene har forskelligt udseende hos forskellige racer. Store udstående øjne med øjenlåg, der ikke ligger tæt mod øjet, er mere sårbare over for fordampning af tårer. Disse øjne kan også have en forringet blinkeevne, og hunden kan have svært ved at lukke øjenlågene helt. En del individer sover også med halvåbne øjne.

For at lindre besværet med tørre øjne, kan øjendråber af olie- og tåresammensætning anvendes. Disse kan normalt købes hos AniCuras dyrehospitaler / dyreklinikker, optikere eller receptfrit på apoteket. Det er bedst, hvis øjet først skylles med saltvand eller for at fjerne snavs. Siden kan øjet dryppes med øjendråber efter behov, som regel 2-3 gange per dag.

Har hunden stadig øjenirritation, på trods af behandling med tårerstatning, bør en øjenundersøgelse foretages.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.