Din hund kan opleve at få sår i poten eller trædepuden hele året rundt, men nogle årstider er de mere udsætte end andre.  

Om vinteren kan is være skyld i at hunden skær sig, og når det er sol og sommer betyder det ofte skønne ture i naturen og ved vandet med hunden. Mange hunde elsker at boltre sig i vandet, og det er oftest uden problemer. Dog sker det at hunden får potesår eller skærer sig i trædepuden på skarpe sten eller glasskår. 

Symptomer på at din hund har fået et potesår

Du vil typisk opleve at din hund bliver pludseligt halt og meget øm i poten. Når en trædepude får et snit eller en skade, så bløder det meget og blødningen kan være svær at stoppe. Dette er fordi trædepuderne er et veludviklet blodkarsystem og fordi såret åbner sig, hver gang hunden træder ned på poten. 

Er såret lille og overfladisk kan du behandle det selv, ved at rense såret og lægge en forbinding. Er såret dybere bør du altid kontakte dyrlægen. Der kan sidde fremmedlegemer i såret og det kan være nødvendigt at sy såret. 

Behandling af en skåret trædepude

Som ejer skal du hurtigst muligt skylle og rense såret med rindende vand og lægge en forbinding, for at beskytte det åbne sår mod infektion og for at dæmpe blødningen. Herefter kontakter du dyrlægen. 

Dyrlægen undersøger om der er fremmedlegemer i såret, eksempelvis glas, siv eller andet. Undersøgelsen kan være smertefuld og derfor kan hunden enten lokalbedøves eller lægges i fuld narkose. Bagefter forbinder dyrlægen poten for at beskytte såret mod snavs og infektion. 

 Forbindingen forbliver normalt på i 10 dage hvis poten er syet. Indtil da skal forbindingen beskyttes med en hundesok med gummisål, så hunden kan luftes, uden at forbindingen bliver våd og snavset. 

Fremtiden for din hund

Sår i trædepuderne heler normalt godt og uden komplikationer, hvis hunden bliver behandlet med det samme. Hvis du venter med at behandle, såret kan det give komplikationer som eksempelvis infektion.  

Forebyg skader på trædepuderne

Der er mange årsager til skåret trædepude, f.eks. ituslåede flasker, skarpe sten og is om vinteren. Det er normalt med skader på trædepuderne, særligt om vinteren, hvor der er sne, salt og is og om sommeren, hvor hundene bader ved stranden. Har din hund sarte trædepuder, så sørg for at de altid bliver vasket og tørret efter gåture om vinteren. Om sommeren kan du lade din hund gå med potesokker eller sko, hvis den går på hårdt underlag

Førstehjælp på turen 

Når du er på tur med hunden, så kan det være en idé at have et førstehjælps-kit med i bilen. Det kan eksempelvis bestå af: 

  • Vat 
  • Gaze 
  • Sårrens 
  • Vetflex forbindingsmateriale 
  • Pincet 
  • Saks 

Sørg også altid for at have vand i bilen, så du kan skylle et sår. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.