Blindhed ved sygdom i retina (nethinden) hos hund - Sudden Aquired Retinal Degeneration (SARD)

Akut opstået blindhed kan have flere årsager, bl.a. nethindeløsning, blødninger i øjet, løsning af øjets linse eller akut grøn stær med højt tryk i øjet. Ved øjensygdommen SARD opstår en total blindhed i løbet af få dage, undertiden inden for et døgn.

HVILKE HUNDE RAMMES AF SARD

SARD blev diagnosticeret første gang for nogle år siden i USA, og siden er sygdommen påvist i mange lande. I Danmark er der i de seneste år diagnosticeret enkelte tilfælde, bl.a. hos øjenspecialisten på Aarhus Dyrehospital.

  • Hunde inden for alle racer kan rammes af SARD
  • Hyppigst ses sygdommen dog hos hunde blandt de mindre racer
  • Hunde over 6 år og hyppigst hos steriliserede hunhunde
  • Overvægtige hunde
SYMPTOMER

Hunden kan se normalt den ene dag, og dagen efter, eller nogle dage senere begynder den pludselig at gå ind i ting. I nogle tilfælde har hunden i en periode forud spist og drukket mere end normalt, og derudover har der typisk ikke været nogen symptomer på, at hunden vil blive blind.

DIAGNOSE

Øjenspecialisten finder ved undersøgelsen ingen sygelige forandringer i øjnene, og heller ikke i nethinden (retina). Pupillerne er hyppigt udvidede og lysstive, men hos enkelte hunde reagerer pupillen normalt på lys.

Et elektroretinogram (ERG) kan med det samme afsløre, om nethinden fungerer normalt eller er ødelagt. De sygelige forandringer i øjnene fortæller øjenspecialisten, at der kan være tale om et tilfælde af SARD. En blodundersøgelse kan imidlertid i nogle tilfælde afsløre, at der foreligger en alvorlig systemisk sygdom i kroppen som årsag til blindheden. Unormale forhold i leverens stofskifte eller i binyrernes hormonproduktion er påvist hos nogle patienter med SARD.

En akut opstået blindhed kan også skyldes en svulst i hjernen eller en betændelse i synsnerven. En sygdom i kroppen eller betændelse i synsnerven som årsag til blindheden kræver en hurtig og intensiv behandling, da der her er en chance for at gengive hunden synet.

Ved en ny undersøgelse nogle måneder senere, vil der ved SARD være indtrådt de samme sygelige forandringer i nethinden, som vi ser ved den arvelige øjensygdom Progressiv Retina Atrofi (PRA). På dette tidspunkt kan øjenspecialisten stille diagnosen med sikkerhed.

BEHANDLING

Der findes ingen behandling af SARD. Hos øjenspecialister og på universiteter foregår forskning omkring SARD. Mikroskopiske undersøgelser af øjet viser en total ødelæggelse af fotoreceptorerne (stave og tappe) i nethinden, der ikke kan gendannes.

DEN BLINDE HUND

SARD giver ingen smerter, og der er endnu ikke ved SARD set sekundære komplikationer med fremkomst af andre sygdomme i øjet. Den blinde hund vil i de fleste tilfælde, efter en periode med tilvænning, komme til at fungere godt i det hjemlige miljø.

Normal nethinde hos Greyhound.

SARD hos en Puddel, 8 år, et halvt år efter at hunden er blevet blind. Fremskreden degeneration af nethinden med øgets lysrefleks fra nethindens lysende tapet. Blodårerne er tynde og mangler ude i periferien af nethinden. Synsnervens indmunding i nethinden (Papillen) er afbleget og gråhvid.

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.