Generelt

Hypothyroidisme er den mest almindelige hormonelle lidelse hos hunde: det anslås, at mellem 0,2% - 0,8% af alle hunde er hypothyroide. Den hypothyroide hund har en nedsat produktion af stofskiftehormon, som produceres af skjoldbruskkirtlen. 

Hypothyroidisme kan forekomme hos alle hunderacer, men er mest udbredt hos racerne: dobermamn, schnauzer, retriever, spaniel, shetland sheepdog, irsk setter og skat. I Danmark ses en øget forekomst af sygdommen hos hovawart og riesenschnauzer.

Sygdommen er hyppigere hos midaldrende og ældre hunde, men kan optræde i alle aldre. I gennemsnit er hundene syv år gamle, når de får stillet diagnosen.

Årsager

Hypothyroidisme fører til en reduktion i produktionen af stofskiftehormonerne T3 og T4. Sygdommen kan være medfødt eller opstå senere i livet. Hunde med medfødt hypothyroidisme er ofte små og har andre udviklingsforstyrrelser. 

Erhvervet hypothyroidisme er mere udbredt og kan være primær eller sekundær / central. Ved den centrale ​​form, som er mere sjælden (ses hos ca. 5% af patienterne), er den underliggende årsag en forstyrrelse i hypofysen, der forårsager, at frigivelsen af ​​de hormoner, der stimulerer skjoldbruskkirtlen, hæmmes. I det tilfælde er den underliggende årsag normalt en tumor i hypofysen eller i nærheden af hypofysen.

Primær erhvervet hypothyroidisme, som er den hyppigste form, er en konsekvens af, at skjoldbruskkirtelvævet er forsvundet af en ukendt årsag eller ødelagt grundet en autoimmun inflammation. En mere sjælden årsag er tumorer i skjoldbruskkirtlen eller en overdosis af sulfonamid (et antibiotikum).

Symptomer

Hypothyroidisme er en sygdom, som udvikles over længere tid, og symptomerne optræder derfor gradvist. Symptomerne er ofte generelle og svære at skelne fra andre sygdomme.

Ved forekomst af følgende symptomer kan man dog gøre mistanke om, at der er tale om hypothyroidisme:

  • Metaboliske symptomer, hvilket vil sige tegn på metaboliske forstyrrelser såsom træthed, vægtøgning, motionsintolerance og kulde.
  • Hudsymptomer i form af hårtab, tynd pels, øget pigmentering af huden, skældannelse eller hudinflammation. Pelsforandringerne er ofte symmetriske.

Andre mere uspecifikke symptomer er eksempelvis neurologiske symptomer, muskellidelser, mave-tarmforstyrrelser, reproduktionsforstyrrelser, hjerte-karlidelser og øjenlidelser. Hunde med hypothyroidisme kan virke "gamle for tidligt". Kontakt dyrlægen hvis du har mistanke om, at din hund lider af hypothyroidisme.

Diagnose

Dyrlægen udfører en klinisk undersøgelse af hunden og tager blodprøver for at stille diagnosen. Da symptomerne ofte er uspecifikke, kan flere blodprøver være nødvendige for at udelukke andre sygdomme.

Blodparametre, som er specifikke for hypothyroidisme, er det totale niveau af T4 (tT4), niveauet af frit T4 (fT4) og niveauet af thyreoidea-stimulerende hormon (TSH). TSH er et hormon, der produceres af hypofysen, og som regulerer skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormon. TSH kan være forhøjet eller normalt ved hypothyroidisme, mens tT4- og fT4 niveauerne er lave.

I nogle tilfælde kan diagnosen være svær at stille, selvom blodprøverne tyder på hypothyroidisme. Visse lægemidler kan påvirke niveauet af tT4, og undertiden også FT4, men kan også forekomme som følge af sult eller anden sygdom.

Lægemidler, der påvirker niveauet af tT4 og eventuelt fT4, er for eksempel prednison ("kortison"), phenobarbital og sulfonamid. Sygdomme, som kan forårsage et lavere niveau af T4, omfatter blandt andet cushing, diabetes, addison, kronisk nyresvigt, leversygdom, alvorlig infektion eller tumorsygdomme.

Behandling

Når diagnosen er stillet, behandles tilstanden med stofskiftehormon i tabletform. Effekten kan ses inden for nogle uger, og den fulde virkning opnås efter uger - måneder. Efter omkring 4-8 ugers behandling tages nye blodprøver, og dosen justeres om nødvendigt. Behandlingen er livslang, og patienten bør følges op på med løbende dyrlægebesøg og nye blodprøver 1 -2 gange om året.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.