Seniorfokus – udvidet seniorundersøgelse af dit kæledyr

I marts kan du bestille en udvidet seniorundersøgelse hos vores klinikker. Læs mere her

Fyrværkeri-frygt hos hunde og katte

Årsskiftet er en tid, der kan være en ubehagelig oplevelse for hunde, katte og andre dyr. Fyrværkeri-frygt hos hunde og katte er ofte en væsentlig bekymring for kæledyrsejere. Heldigvis kan du som ejer med ordentlig træning og eventuel hjælp fra medicin gøre underværker for at mindske dit dyrs angst.

Fyrværkeriskræk hos dyr er blevet en almindelig betegnelse. Høje brag, brændende stearinlys og stærke lugte kan gøre kæledyr ængstelige. Der er en god chance for, at dit kæledyr også bliver meget forskrækket, når der bliver fyret fyrværkeri af. Dette er ikke overraskende, for dyrs hørelse og lugtesans er mange gange mere følsom end vores. Især hunde og katte kan blive meget ængstelige.

Er de bange eller ej?

Bemærk, at hunde kan være gode skuespillere. De har fundet ud af, at når de viser frygtsom adfærd, får de opmærksomhed og trøst og behøver ikke at gå udenfor.

Vær opmærksom på holdning og adfærd, hvis du vil vide om din hund virkelig er angst. En skrækslagen hund har ørerne nede, halen lav, trækker mundvigene ned, kan skælve, gabe, slikke om munden og vil ikke snacke.

Faren er, at kæledyr kan udvikle en fobi for høje lyde, hvis de forskrækkes oftere end nødvendigt. Alligevel er der masser af måder at sikre, at de også slutter året på en behagelig måde. Hvordan? Det kan du læse her.

Hvor kommer frygten for fyrværkeri fra?

Hovedårsagen til, at hunde er så bange, er, at deres ejere har lært dem, at fyrværkeri er skræmmende. Så snart de reagerer negativt på fyrværkeriet, bliver de trøstet, belønnet eller overvåget. På denne måde lærer de, at det er helt rigtigt at være bange, fordi de bliver belønnet for frygt.

Chefens opførsel

Det første skridt i behandlingen af ​​din hunds fyrværkeriskræk er at ændre ejerens adfærd. Hvordan gør du det?

Når din hund reagerer på et brag eller et lysglimt, så kald ham eller hende til dig og fortsæt derefter, hvad du gjorde. På denne måde gør du dig selv til et sikkert tilflugtssted for dit dyr. Bliv ved med at gentage denne teknik, og din hund vil komme til dig for komfort og sikkerhed i stedet for at flygte.

Dette er ikke let og løser ikke problemet på kort sigt. Det er klogt at starte med det og at inddrage alle husfæller i dette.

Fyrværkeritræning for hunde og katte

Har din hund eller kat frygt for fyrværkeri? Hjælp din hund med at komme over fyrværkeri-frygten gennem træning.

Lydtræning

Der findes mange slags lydoptagelser af fyrværkeri på internettet. Ved at bruge fyrværkeritræning lærer du dit kæledyr ikke at være bange for høje lyde (længere).

Start med at afspille lydene lavt, mens du for eksempel leger med eller fodrer dit kæledyr. Du øger lydniveauet lidt hver gang.

Men pas på og gå langsommere frem hvis dit kæledyr bliver angst, og byg det roligt op igen.

Ulempen ved sådan fyrværkeritræning er, at du bør starte med det, før fyrværkeri kan høres udenfor, så dit kæledyr ikke stadig bliver forskrækket af høje brag.

Fyrværkeritræningstips

 • Distraher din hund med et stykke legetøj, mens du går. På den måde lærer han at være opmærksom på dig og ikke på miljøet.
 • Hav hunden i snor, så skræmte hunde ikke kan stikke af, og hunden ikke kan hente fyrværkeri.
 • Tilbyd et gemmested, for eksempel et tæppe over kassen.
 • Start enhver terapi eller behandling i god tid. Vær godt informeret om dette af din dyrlæge.

Er det for sent nu? Det er det aldrig! Der findes specielle høreværn til hunde, som man kan sætte på dem, så de ikke bliver forskrækkede af høje lyde. Det vil være praktisk, hvis du starter fyrværkeritræningen i begyndelsen af ​​december.

Beroligende midler til hunde og katte

Er fyrværkeritræningen ikke nok? Så kan du desuden prøve forskellige typer medicin, der vil gøre dit kæledyr mindre ængsteligt. Dette kan især være nyttigt i løbet af nytårsaften. Kontakt altid en dyrlæge, før du giver dit kæledyr medicin. Ikke alle former for medicin er egnede til dit kæledyr.

Hvilke beroligende midler

Du kan først tænke på kosttilskud og/eller feromoner. Disse midler kan hjælpe med at berolige og slappe af dit dyr. Som følge heraf kan fyrværkeritræning være mere vellykket, og fyrværkeriskræk kan også aftage i løbet af årsskiftet. Begynd at give disse lægemidler otte til seks uger i forvejen da de så har den bedste effekt.

Din dyrlæge kan rådgive dig i, hvilken medicin der er bedst egnet til dit dyr.

Medicin, som du ikke bør bruge eller ikke længere er ordineret:

Vetranquil

Dette produkt gør, at dit dyr bliver fysisk lammet, mens sanser som hørelse og syn fortsætter med at virke fuldt ud. Dette vil kun øge frygten, og dyret ikke har nogen steder at gå hen. Brug derfor ikke denne medicin som et angstdæmpende middel.

Alprazolam

På grund af ændring i lovgivningen for veterinærmedicin er det ikke længere tilladt at ordinere lægemidlet Alprazolam til dyr.

Pexion

Dette produkt er beregnet til dyr med epilepsi. Fordi stoffet er svært at få fat i, ordineres det kun til dyr med epilepsi og ikke længere til fyrværkeriskræk.

Træning og medicin

Kun at give medicin er en mulighed, men faktisk utilstrækkeligt. Det er bedst at kombinere intensiv træning med medicin. Begynd at træne mindst en måned i forvejen og hold dig til rutinen. Ved at kombinere medicin og træning på denne måde får du den bedste chance for succes med at reducere dit dyrs frygt for fyrværkeri. Ældre hunde har også gavn af træning rettet mod fyrværkeriskræk.

Observer dit dyr og find årsagen til frygten. Har dit dyr været bange for fyrværkeri fra en tidlig alder, eller overtager det sine jævnaldrendes adfærd? Reagerer dit dyr stærkere på lysglimt, lyden, lugten eller på hele højtidens stemning? Har dit dyr et mere følsomt nervesystem, og bliver det også stimuleret i dets fortsatte liv, eller har dit dyr fysiske problemer, der gør det ekstra følsomt?

Denne information vil hjælpe din dyrlæge med at vælge den rigtige behandlingsterapi, medicin, diæt og kosttilskud.

Du kan undgå unødig stress med nogle få enkle tiltag.

Hvem elsker ikke et hus fyldt med stearinlys, en knitrende pejs og stemningsfuld udsmykning? Alt sammen meget flot, men for dit kæledyr er der fare overalt.

Udover fyrværkeritræning eller medicin, kan du gøre masser af andre ting for at gøre juletiden lidt mere udholdelig for dit kæledyr.

 • Vær forsigtig med juletræspynt. Sørg for, at dit kæledyr ikke kommer for tæt på pejsen, og lad være med at tænde stearinlys.
 • Hold dit kæledyr i snor udenfor, så det ikke pludselig løber væk, når det bliver forskrækket af fyrværkeri.
 • En dam fuld af fisk? Læg et net over den, så der ikke kommer fyrværkeri ned i den.
 • Det hjælper også med at holde gardinerne lukkede, så dit kæledyr ikke ser lysglimt, og hvis det er muligt, så lad ikke dit kæledyr være alene.
 • Tænd for musik for at distrahere dit kæledyr fra larmen udenfor.
 • Hold din kat indendørs.
 • Hold vinduer, døre og kattelem lukket.
 • Efterlad ikke dit dyr alene hjemme.
 • Sørg for, at dyrene i haven også kan søge ly.
 • Bevar roen, når dit dyr reagerer på fyrværkeriet.
 • Fyrværkeri-frygt belønning
 • Er dit kæledyr angst? Så skal du ikke straffe dit kæledyr. Chancen for at de bliver endnu mere bange, er kun større.
 • Beløn ​​i stedet dit kæledyr, hvis det viser den ønskede adfærd. Pas på ikke at fylde dit kæledyr med usunde snacks.

Spørgsmål eller råd

Hvis du stadig har spørgsmål efter at have læst ovenstående information, er det bedst at kontakte din AniCura-dyrlæge. Din dyrlæge kan sammen med dig se på de bedste muligheder for dit kæledyr. Se her for en AniCura veterinærklinik nær dig.

Vi ønsker dig og dine kæledyr et sikkert og godt nytår!

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.