Hunde, som har opholdt sig i lande som Spanien, Portugal, Frankrig eller Grækenland, risikerer at blive smittet med parasitsygdommen leishmaniasis. Eftersom sygdommen spredes gennem insektet sandmyggen, som ikke findes i Danmark, er risikoen for smitte her i landet meget lille.

Mennesker kan også smittes med Leishmaniasis-parasitten via sandmyggen. Ved konstateret leishmaniasis hos hund bør dyreejeren derfor også opsøge en læge.

Leishmaniasis hos hund er en anmeldelsespligtig sygdom.

Symptomer

Ikke alle hunde bliver syge af infektion med leishmaniasis. Mange hunde, som eksponeres for smitte, har et effektivt immunforsvar, som bekæmper infektionen, så de hverken når at blive syge eller smittebærere. Andre hunde bliver langvarigt inficerede uden at udvise nogle symptomer, og disse kan være smittebærere i lang tid (mange måneder til år).

Kliniske symptomer kan forekomme mange år efter, at hunden er blevet smittet. Symptomerne optræder sædvanligvis som hudsymptomer, som f.eks. skællende hud, hårløshed og sår i overgangen mellem hud og slimhinde. Symptomerne er dog meget varierende. Ofte støder man på symptomer for visceral leishmaniasis (indvolds leishmaniasis) senere i sygdomsforløbet såvel som led- og muskelsmerter, blødninger fra næsen, afmagring og sekundære bakterielle sygdomme som følge af nedsat immunforsvar.

Diagnose

Dyrlægen kan mistænke leishmaniasis ud fra dyrets sygdomshistorie (viden om ophold i sydeuropæiske lande) samt resultaterne fra en klinisk undersøgelse og eventuelt andre diagnostiske metoder som blodprøver, røntgenundersøgelse eller ultralydsscanning. For at kunne stille diagnosen leishmaniasis kræver det, at parasitten eller arvemassen fra parasitten kan påvises i væv eller i materiale fra et såkaldt finnålsaspirat.

Diagnosen kan også stilles ved at påvise antistoffer mod leishmaniasis-parasitten i en blodprøve i kombination med typiske kliniske symptomer. På et tidligt tidspunkt efter infektion er det ikke sikkert, at antistoffer kan påvises i blodet. Hvis hunden har opholdt sig i områder, hvor leishmaniasis er udbredt, og symptomerne samtidig er i overensstemmelse med leishmaniasis, kan gentagne prøver være nødvendige.

Behandling

Leishmaniasis hos hund kan ikke helbredes. Sygdommen kan dog hos mange hunde holdes i skak i en periode ved hjælp af bestemte lægemidler.

Forebyggende pleje

  • Myggemiddel mod sandmyggen (effektiviteten er dog ikke 100%)
  • Hold hunden indendørs om aftenen og natten, når sandmyggen er mest aktiv. Undgå områder med højt smittetryk.
  • Vaccination mod leishmaniasis-parasitten. Vaccinen giver ikke fuldstændig beskyttelse mod infektion, men det reducerer risikoen for, at hunden bliver syg.

Prognose

Prognosen afhænger af hvor alvorligt syg hunden er, hvilket bedømmes individuelt. I svære tilfælde eller i tilfælde, hvor hundens tilstand ikke forbedres af behandlingen, bør hunden aflives. Prognosen for hunde, som lider af leishmaniasis, er ikke god på længere sigt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.