Lær din hvalp en fokuslyd

Nogle gange kan miljøet og distraktionerne være lidt overvældende for hvalpen. Selvom du har trænet et tjek-ind, eller hunden kommer når du kalder, kan det være nyttigt at have en lyd, der betyder "vær opmærksom på din ejer, så vil der ske gode ting". Du kan også bruge det, hvis din hund gør noget, du ikke vil have, at han skal gøre, og så omdirigere ham til det, du vil have, at han skal gøre i stedet.

Hvis hvalpen er på vej hen til en ukendt hund, har du måske ikke tid til at vente, indtil han tjekker ind, fordi du ikke ved, hvad den anden hund vil gøre. Du ønsker heller ikke at råbe "nej", da du ikke ønsker, at din hund skal have en frygtreaktion i forbindelse med andre hunde, du vil blot have, at han er opmærksom på dig for yderligere instruktioner - det kan være "kom” eller, efter at have tjekket med den anden hundeejer, “sig hej!”.

Og du vil heller ikke bruge hvalpens navn hele tiden – vi har en tendens til at bruge det så meget, at det kan miste sin betydning, og i disse tilfælde vil du helt sikkert gerne have, at hunden kommer tilbage til dig.


Sådan kan du træne fokuslyden:


Start i et distraktionsfrit miljø, såsom i dit køkken. Hav godbidder, som din hund kan lide, i en godbidspose eller i lommen.


  1. Lav en "kysselyd". Når din hund ser dig i øjnene, skal du straks markere med en klikker eller en godbid fra posen.

  2. Sørg for ikke at markere og flytte hånden til tasken samtidig med kysselyden, for så kan hunden begynde at vente på håndbevægelsen i stedet for at lytte til støjen.

  3. Gentag flere gange både når din hund allerede er opmærksom på dig, og efter et par gentagelser også når den laver noget andet.

  4. Tilføj lidt bevægelse – smid en godbid , lad hunden få den, tilføj lyden, og bevæg dig lidt væk, før du markerer og belønner.

  5. Tilføj distraktioner, arbejd dig op fra lav værdi – måske et familiemedlem, der har været hjemme hele dagen, til høj værdi – måske en hund, der leger på afstand. Sørg for, at du kun skal lave kysselyden én gang, ellers er det for svært for hunden.

    Når hunden kender denne lyd udmærket, kan du starte med at omdirigere hunden mod det, du vil have den til at gøre i stedet for og ikke belønne ham med det samme. For eksempel bevæger hunden sig hen imod en anden hund, men du vil have, at han bliver ved med at gå med dig. Lav lyden, og efter at have gået med dig et par trin kan du markere og belønne. Eller hvis hunden tygger på noget, du ikke ønsker kan du lave lyden, vis ham i stedet noget andet han kan tygge på. I så fald behøver du måske ikke engang tilføje en ekstra godbid. På denne opstår der ikke forvirring i forhold til hvad hunden belønnes for, som i nogle tilfælde kan føre til, at hunden begynder at gøre den uønskede adfærd for at få en godbid. Nu omdirigerer du bare, og når han laver den ønskede adfærd, får han i stedet belønningen til det.

    Sørg for ikke at overbruge opmærksomhedslyden. Brug det i situationer, hvor du virkelig har brug for det. Går du rundt og larmer hele tiden, mister det hurtigt sin appel til hunden.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.