Lær din hvalp at sitte

Det er en god idé at lære hunden at sidde på kommando. Det kan være gavnligt, hvis man skal krydse en vej eller hilse på folk på gåturen. Det er også en rigtig god øvelse til almindelig hverdagskontrol. Du kan hurtigt lære en hvalp eller en voksen hund at sidde, men afstanden til hunden og tiden den skal blive siddende skal øges langsomt.

Der findes to måder hunde kan lære en øvelse på:

  • Ved brug af ubehag/straf
  • Ved brug af positiv forstærkning

Den eneste rigtige måde at træne på, er naturligvis ved brug af positiv forstærkning. Altså hvor vi belønner den adfærd vi gerne vil se mere af med legetøj eller godbidder og ignorerer den adfærd vi ikke ønsker.

Start altid indlæring af en øvelse i et roligt miljø uden forstyrrelser. Træn i korte sekvenser, jo yngre hvalpen er, jo kortere tid kan den holde fokus. Du skal bruge: en masse gode godbidder og god tålmodighed.

Vis hunden at du har en godbid i hånden. Luk hånden, så hunden ikke kan tage godbidden og hold den i hånden cirka 30 cm. over hundens hovede, uden for rækkevidde. Prøver hunden at hoppe op og tage godbidden, så ignorerer du det bare. I samme sekund hunden sætter sig ned, så siger du dit belønningssignal (dygtig, yes, ja, rigtigt eller andet), fører hånden ned, og lader hundehvalpen tage godbidden.

Gentag øvelsen flere gange og ros og beløn hunden hver gang den sætter sig. Slut når det går allerbedst og giv hunden en pause. Hvis hundehvalpen mister fokus, så overvej om miljøet er for svært eller belønningen for dårlig.

Når hunde sitter på dit håndtegn 9 ud af 10 gange, så er det på tide at sætte et verbalt signal på. Det typisk til denne øvelse vil være "sit". Lige idet hunden sætter sig, siger du "sit" og belønner hunden for at den sætter sig. Med tiden og gentagelserne vil din hundehvalp koble den verbale kommando og håndtegnet. Når du har gjort det en del gange, kan du begynde at sige "sit" før hunden har sat sig og eventuelt udfase håndtegnet. Når du er færdig med øvelsen skal du give din hund en "fri" kommando. Så den lærer hvornår den er "fri" og hvornår den er "under kommando". Hjælp din hund til at forstå hvad "fri" betyder ved at bevæge dig væk fra den og animere den til at bryde sitten. 

Tid og afstand

Når hunden er sikker i sit og har fået verbal kommando på, så er det tid til at arbejde med at hunden sitter i længere tid og også på afstand. Start med at øge tiden. Giv din hund 3-4-5 godbidder for at sitte inden du siger "fri". Øg tiden mellem du giver godbidderne. Når hunden kan sidde i 20-30 sekunder kan du begynde at arbejde med afstand.

Start tæt ved hunden og gå et halvt skridt fra den. Gå straks tilbage og beløn. Bevæg dig i forskellige retninger og gå altid tilbage og beløn hunden. Hvis hunden rejser sig, så går du tilbage til den, starter forfra og gør det en lille smule lettere næste gang. Husk hele tiden at øge sværhedsgraden, så du til sidst kan gå langt væk fra din hund. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.