Seniorfokus – udvidet seniorundersøgelse af dit kæledyr

I marts kan du bestille en udvidet seniorundersøgelse hos vores klinikker. Læs mere her

Hvis begge testikler ikke er faldet ned ved seks-otte måneders alderen, er hunden sandsynligvis kryptorkid. En udbredt misforståelse er, at det er muligt at massere testiklen ned hos hvalpen. I tilfælde hvor hvalpen ved kontrahering af musklerne trækker testiklen ind til kroppen (f.eks. ved kulde), kan det se ud som om, at den er kryptorkid. I så fald kan man eventuelt sænke testiklen ved massage.

Kryptorkisme er hyppigere hos små hunderacer og opstår hos mellem 1-10% af alle hanhunde. Tilstanden er arvelig, men kan springe en eller flere generationer over. Kryptorkide hunde bør ikke indgå i avl.

Årsag

Testiklerne udvikles under fosterstadiet fra kønskirtelanlæg i bughulen. Derefter vandrer de gennem inguinalkanalen, som er passagevejen mellem bughulen og pungen. Ved kryptorkisme forbliver en eller begge testikler i bughulen eller inguinalkanalen. I det sidste tilfælde kan man ofte palpere testiklen, som en hævelse i lysken.

Symptomer og diagnose

Symptomer på kryptorkisme er, at begge testikler ikke er faldet ned ved ca. seks måneders alderen. Udover den kliniske undersøgelse kan dyrlægen også udføre en ultralydsundersøgelse af bugen for at påvise, at testiklen ikke er faldet ned. Hvis testiklen er meget lille, kan den dog være svær at se med ultralyd.
I sjældne tilfælde kan testiklen rotere (testikeltorsion). Dette kan både ske, når testiklen er i pungen, og når den er i bugen. En roteret kryptorkid testikel giver ophav til kraftige bugsmerter og skal behandles akut.
En kryptorkid testikel udvikler også oftere en tumor, som dog kan være vanskelig at se symptomer på i et tidligt stadie. 

Behandling

En kryptorkid hund bør kastreres, dels for at forebygge testikeltumorer og dels fordi den ikke skal anvendes i avl. Hvis den ene testikel er i pungen, fjernes på normal vis, men for at fjerne testiklen i bughulen, kræver indgrebet kræver ofte åbning af bugen eller en kikkertoperation.

Prognose

En kryptorkid hund, som kastreres, har samme forudsætninger for et godt liv som andre kastrerede hanner. Den hyppigste bivirkning ved kastrering er, at hunden tager på i vægt, så det kan være nødvendigt at skifte over til kaloriefattigt foder.

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.