Julebordet - ikke til vores firbenede venner 

Det kan være fristende at tilbyde hunden alle lækkerierne fra julebordet. Men husk at det vi spiser, kan være farligt for hunde. Søde sager som chokolade, vindruer og rosiner er giftige for hunde og kan selv i små mængder forårsage skade på indre organer og i ekstreme tilfælde død.

I juletiden modtager AniCura markant flere tilfælde af kæledyr med mave- og tarmproblemer end normalt på andre tidspunkter af året. I mange tilfælde er årsagen alt for fed og salt mad, såsom julepølser eller spareribs.

Meget af det julemad vi spiser og måske tilbyder hunden, indeholder store mængder fedt, som kan give opkast og diarré. Du skal også være forsigtig med for meget salt samt være på vagt når det kommer til knogler fra fx ribben, som kan give skader på hundens mave-tarmkanal.

Men det er ikke kun det salte og fede foder, der er uegnet til hunden - særligt farligt er mørk chokolade og kakao, som indeholder store mængder af theobromin. Mælkechokolade indeholder også theobromin, men i lavere koncentrationer. Theobrominforgiftning påvirker nervesystemet, det kardiovaskulære system og musklerne.

Rosiner, vindruer og nogle nødder bør også holdes væk fra hunde.

En hund, der har spist rosiner eller vindruer, kan få uoprettelige nyreskader, som i værste fald kan være dødelige. Symptomer og tegn på nyreskade kan nogle gange være gradvise og ikke altid tydelige i første omgang.

Symptomer på forgiftning

Tegn på, at en hund er blevet forgiftet, varierer afhængigt af, hvad den har spist. Nogle former for forgiftning giver akutte symptomer, mens andre kommer gradvist efter et par dage eller uger. Symptomer som svaghed, kvalme, opkastning, rysten og påvirket mental status bør vække mistanke. Derfor er det vigtigt at tage hunden til dyrlægen med det samme, hvis der er mistanke om forgiftning.

Kommer dyret tidligt til dyrlægen, er prognosen ofte god, fordi maveindholdet kan tømmes ved at fremkalde opkastning. Så hvis du fanger hunden på fersk gerning med næsen i chokoladeæsken er det tid til at kontakte dyrlægen hurtigst muligt.

Fedme er stigende hos vores kæledyr.

En anden årsag til ikke at give hunden godbidder fra julebordet, er risiko for overvægt. I dag er mange hunde og katte i Danmark overvægtige. Mange er uvidende om, hvor små mængder af forskellige typer foder, der kræves for at kæledyret kommer til at indtage for mange kalorier og for meget fedt.

 

Undgå fristelsen til at belønne din hund med julemad, tag hellere en ekstra gåtur, som gavner både din hunds og dit eget helbred.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.