Hvorfor spiser hvalpe afføring?

Hvalpe kan i nogle tilfælde få en dårlig vane med at spise afføring, enten egen afføring eller afføring fra andre hunde. De fleste hunde og hvalpe kan finde på at spise afføring fra planteædere, som eksempelvis harelort, kolort eller hestelort.

Det kan virke ulækkert, men det er faktisk ret naturligt at hvalpe og voksne hunde spiser fordærvede fødeemner og afføring. Nogle hunde har en forkærlighed for lort fra planteædere som harelort og hestelort, mens andre hunde også kan finde på at spise afføring fra hunde. Det er særligt hos hvalpe at man kan opleve problemer med at hvalpen vil spise sin egen eller andre hundes afføring.

Hvorfor spiser hunde afføring?

Når hvalpene er nyfødte og frem til at de begynder at spise fast føde, stimulerer tæven deres endetarmsåbning og spiser deres afføring. En årsag til dette er muligvis, at hun på den måde holder sin "hule" ren og undgår at tiltrække sig opmærksomhed fra rovdyr. Når hvalpene begynder på fast føde, og samtidig begynder at bevæge sig væk fra "hulen", så stopper denne adfærd. 

Der er ikke noget der tyder på, at en årsag til at hunden spiser afføring, er at de mangler næringsstoffer. Hvis en hund får et godt foder, der passer til alder og behov, er der meget lille risiko for, at den mangler næringsstoffer. 

En årsag kan være kedsomhed og understimulering, hvis hvalpen eller hunden eksempelvis går i hundegård og der er afføring i hundegården. En anden årsag kan være at hunden har en voldsom appetit. Adfærden ses nogle gange hos hvalpe, der ikke har fået tilstrækkeligt foder og dermed har sultet under opvæksten. 

Hvad der starter som et tegn på eksempelvis kedsomhed, sult eller bare uheldig adfærd, kan blive til en rigtig dårlig vane. Derfor skal du stoppe hunden i at spise afføring.

Hvordan stopper man hunden i at spise afføring?

Hvordan du stopper adfærden handler om, hvad årsagen er. Hvis din hund har en voldsom appetit, bør du fodre den flere gange dagligt og eventuelt med et fiberrigt foder. Du kan med fordel blande lidt grønsager i maden og bløde maden op, så den "fylder" mere i maven. 

Hvis din hund er understimuleret og keder sig, så kan en løsning være at aktivere den i løbet af dagen. Det kan være med længere gåture, mental stimulering eller træning. Hvis din hund går i hundegård, så bør du altid fjerne afføring hurtigst muligt.

Det vigtigste for at bryde adfærden, og det gør du ved at lufte hunden i snor og samle hundelorten op med det samme. Hvis din hund også spiser andre hundes lort, skal du være ekstra opmærksom og undgå at din hund får muligheden for at spise lort. Du kan aflede hunden, når du ser den opdager en lort på gåturen, og rose og belønne med godbidder for at den passerer. 

Hvis problemet er meget stort, kan du tale med din dyrlæge om at tilsætte et tilskud til hundens foder, som får afføringen til at smage mindre godt. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.