Hjertelidelser hos hund

Hjertelidelser anses måske først og fremmest som livstilssygdomme, men det gælder dog ikke for vores mest almindelige kæledyr, nemlig hunden og katten. Hos hunde er det i stedet primært arveligheden, det vil sige den genetiske sammensætning, der afgør hvilke individer, der rammes af en hjertelidelse.

Hos hunde er det især hjerteklapperne, der bliver fortykkede, hvilket medfører, at blod, der skal pumpes ud af hjertekamrene, i stedet siver tilbage til forkamrene, og dette kan føre til hjertesvigt.

Symptomer

De symptomer, som dyreejeren opdager er især hoste, træthed, hurtigere vejrtrækning, nedsat motionstolerance, vægttab, forøget bugomfang, nedsat appetit og nogle gange øget tørst. Hos hunde kan symptomerne på hjertesvigt udvikles meget hurtigt med tydelig vejrtrækningsbesvær til følge, og da bør dyrlægen opsøges med det samme.

Diagnostik

Hos hunde opdages hjertelidelsen oftest ved at dyrlægen hører en mislyd på hjertet. Dyrlægen lytter rutinemæssigt på hundens hjerte ved hver undersøgelse, hvilket i de fleste tilfælde er tilstrækkeligt til at opdage hundenes hjertelidelser.

For at vurdere hvor alvorlig, og fremskreden, hjertelidelsen er, kræves en ultralydsundersøgelse med flowmåling, en såkaldt ekkokardiografi med Doppler. Via denne teknik kan dyrlægen hurtigt afgøre om hjertet er forstørret og i så fald hvilket/hvilke af de fire hjertekamre, det drejer sig om. Dyrlægen kan desuden se om nogle af de fire hjerteklapper er utætte, og i så fald i hvilken grad. Det kan tilmed lade sig gøre at vurdere, om hjertefejlen er en medfødt misdannelse og om den eventuelt kan behandles kirurgisk. Ved hjælp af ekkokardiografi kan dyrlægen bestemme trykforholdene, der er imellem hjertekamrene og de store kar, samt om det er nødvendigt at opstarte behandling for hjertesvigt.

Elektrokardiografi (EKG) laves samtidig med ultralydsundersøgelsen. Der kan desuden laves døgn-EKG med en Holtermåler for yderligere diagnostik. Her bærer dyret en vest med et lille EKG-apparat på ryggen, som registrerer alle hundens hjerteslag i løbet af et døgn, hvilket er cirka 100.000-150.000 stk. Herefter analyseres målingerne af nogle af AniCuras dyrlæge-kardiologer.

Røntgenundersøgelse af brysthulen bruges også i forbindelse med hjertediagnostikken, primært for at afgøre om der er hjertesvigt, men også for at udelukke eller påvise lungeforandringer. Ved behov for yderligere undersøgelser af blandt andet brysthulen, er CT-skanning tilgængelig hos AniCura. 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.