Vi har fået ny hjemmeside

Vi håber du kan lide den. Ved alle store systemskift, kan der ske fejl, så vi beklager fejl, hvis en knap ikke virker, eller der står "hund" i stedet for "kat". Vi garanterer, at vi godt kan kende forskel på hund og kat, når I besøger os på klinikken.

Heimlich-manøvre på hund

Hvis man oplever at ens hund pludselig er ved at blive kvalt, fordi den har noget til at sidde fast i munden, svælget eller halsen, så er det vigtigste man kan gøre, at få frie luftveje hurtigst muligt.

For at give din hund frie luftveje, start da altid med at se om du kan fjerne et muligt fremmedlegeme fra munden eller svælget. Er dette ikke muligt, eller finder du ikke et fremmedlegeme, så kan du anvende Heimlich-manøvren. 

Sådan gør du

  • Vend hunden med hovededet nedad om muligt, og med ryggen mod dit bryst. 
  • Placer hundens hovede mellem dine ben og tag fat rundt om maven på den.
  • Løft hunden mod dit bryst. Hvis du ikke kan løfte hunden, så kan du i stedet stille dig bagved hunden og tage fat med begge arme om hundens mave.
  • Med begge arme giver du hunden fire store klem på maven. Vær ikke bange for at tage for hårdt ved. Du skal naturligvis tilpasse trykket til hundens størrelse, men det er vigtigt at du bruger tilpas meget kraft, så trykket har effekt.
  • Kontroller om fremmedlegemenet er løsnet. Fjern det, hvis det er løsnet, og giv din hund kunstigt åndedræt, hvis den stadig ikke trækker vejret. Fortsæt med fire store tryk på maven igen.

Så snart din hund trækker vejret, ring straks til dyrlægen. 
Husk at hvis din hund ikke trækker vejret, så er det altid bedre at du forsøger med førstehjælp end at du ikke gør noget. 

 

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.