Flåter og flåtbid hos hund

Skovflåter er blodsugende mider, en slags edderkop, som kan være bærere af forskellige patogene bakterier og vira. Flåten har indtaget smittestoffer ved at suge blod fra inficerede pattedyr, såsom mus og rådyr, og kan dermed sprede sygdommen videre til både dyr og mennesker.

Hvad er en skovflåt

Nogle kalder flåter for tæger, men dette er ikke korrekt. Tæger er et insekt, med 6 ben. Skovflåten er en lille mide med 8 ben, som suger blod fra fugle og pattedyr og den kan i den forbindelse overføre sygdomme. Den bider sig fast på mennesker, hvor huden er tynd, som regel på læggene, i knæhaserne og i lysken og hos hunde bider den ofte fat i hoved, ører eller nakke. 

Nogle kalder skovflåten for en tæge, men det er en fejlagtig opfattelse. Tægen er en lille bille med 6 ben og en tæge kan ikke bide sig fast på hverken dyr eller mennesker.

Hvad er en engflåt?

Engflåten, også kaldet Dermacentor reticulatus, har i de seneste år spredt sig hastigt i Europa. Vi har set tilfælde af engflåter i Danmark og der vil formodentlig komme flere de kommende år. Engflåten i sig selv er ikke farlig, men kan overføre to sygdomme, der potentielt kan være farlige. Læs mere her.

Sygdomme som spredes af flåter

De flåtoverførte sygdomme borrelia, anaplasmose, TBE (Tick-borne encephalitis) og babesia findes hos hunde i Danmark. 

Symptomer

Symptomer på flåtbårne sygdomme forårsaget af anaplasma kan være:

  • Sløvhed
  • Nedsat appetit
  • Feber
  • Generelle smerter
  • Stivhed og undertiden halthed, der kommer og går.

Hunde kan også blive smittet med TBE, men det er meget sjældent. I tilfælde af TBE kan symptomerne være at hunden er vaklende, har smerter i nakken og nogle gange nedsat almentilstand, kramper, lammelser og adfærdsændringer.

Forebyggelse af flåtbid?

For at reducere antallet af flåtbid er det godt at gennemse pelsen efter hver gåtur. Børst pelsen grundigt igennem, flåten har måske ikke nået at bide sig fast endnu, eftersom den vandrer omkring i et stykke tid på kroppen inden den beslutter, hvor den skal fastgøre sig. Den bedste måde at forebygge flåtbid på, er ved at behandle hunden med et middel, der afskrækker eller slår flåten ihjel. 

Flåtmidler - loppe- og flåtmidler

For at beskytte hunden mod flåter, og dermed mod de flåtbårne sygdomme, kan man bruge forskellige præparater mod flåter. De præparater, der har videnskabeligt dokumenteret effekt mod flåter, er spot-on præparater, tyggetabletter og halsbånd, som sælges på dyrehospitaler og apoteker. Disse præparater indeholder virksomme stoffer, der har forskellig effekt på flåterne.

Nogle præparater har frastødende effekt, hvilket betyder, at de har en afstødende virkning, så flåten ikke bider sig fast på hunden, og de dræber samtidig flåten.
Andre præparater dræber flåterne, hvis de kommer i kontakt med huden. Visse præparater kan bruges hele sæsonen, hvor behandlingerne skal gentages med nogle ugers mellemrum.

Det er vigtigt at anvende anti-flåtpræparaterne efter producentens anvisninger. Bemærk at nogle af flåtpræparaterne til hunde er meget giftige for katte. Læs indlægsseddelen grundigt inden hunden behandles. Flåtmidler beskytter samtidig mod lopper. 

Vi tilbyder flåt- og loppemidler til hunde på vores webshop. Her kan du finde produkter som effektivt behandler og/eller forebygger din hund mod loppeangreb. 

Piller eller tyggetabletter mod flåter

De seneste år er der kommer flere typer piller eller tygetabletter mod flåter frem. Du kan give din hund en pille hver 4. eller 12. uge og så beskytter den effektivt mod flåtbid. For de fleste pillers vedkommende, så virker de sådan, at flåten bider hunden, hvorefter den hurtigt bliver forgiftet og dør, inden den når at sprede eventuelle flåtbårne sygdomme til blodbanen. 

Piller mod flåter (og lopper) er en meget effektiv behandlingsform, der forhåbentlig kan være med til at nedbringe antallet af hunde, der smittes med flåtbårne sygdomme markant. Pillerne er på recept og kan derfor kun købes ved dyrlægen eller på apoteket (med recept fra dyrlægen). 

Hvordan fjerner man en flåt fra hunden?

Hvis man finder en flåt på hunden skal den fjernes så hurtigt som muligt. Risikoen for at hunden får overført smittestoffer fra flåten øges, jo længere tid flåten sidder på hunden. Det frarådes at smøre eller duppe noget på flåten, inden den fjernes.

  • Anvend gerne en pincet eller en flåtfjerner.
  • Tag fat om skovflåten så langt nede om hovedet som muligt, og træk den ud. Træk langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk. Forsøg så vidt muligt at få hele flåten ud.
  • Brug ikke gamle husråd som at smøre flåten ind i væske eller brænde den. Det eneste man opnår er, at flåten tømmer sit indhold ind i bidstedet.
  • Vask bidområdet med desinfektionsmiddel eller sæbe og vand.
  • Efter et par dage kan der opstå lidt betændelse ved bidområdet. Da kan det klø og blive rødt i nogle dage.

Hvis hovedet på flåten bliver siddende i hunden

Sommetider kan dele af flåtens kæbeparti eller forreste ben sidde tilbage, men det indebærer normalt ikke nogen øget risiko for sygdom fra nogen af ​​de flåtbårne infektioner. Hvis hunden tillader det, kan de resterende dele af flåten ganske enkelt fjernes med en pincet eller en nål, men det er ikke nødvendigt.

Hævelse efter flåtbid

Det er normalt at hunden får en hævelse eller en bule efter flåten er fjernet. Hævelsen falder typisk efter nogle dage. Så længe hunden ikke er har feber, er træt eller på anden måde påvirket, bør du ikke være bekymret.

Hvornår bør dyrlægen opsøges?

Hvis hunden får påvirket almentilstand, feber, usædvanlig træthed, er vaklende eller har led- eller muskelsmerter, bør du kontakte dyrlægen. Husk at gøre dyrlægen opmærksom på, at hunden er blevet bidt af en flåt.

Flåter i udlandet

Jo længere sydpå i Europa man kommer, jo større er risikoen for, at hunde bliver bidt af den brune hundeflåt (Rhipicephalus sanguineus). Den brune hundeflåt bærer flere alvorlige sygdomme som babesiose, monocytisk ehrlichiosis og hepatozoonose. Hvis du rejser sydpå med din hund, er det altid en god idé at kontakte din dyrlæge inden afrejse. Så kan dyrlægen rådgive om hvilke præparater der bedst beskytter din hund på rejsen.

Fakta om flåter

Skovflåten (Ixodes ricinus) er udbredt i Danmark. De findes også i Norge og Sverige, hvor flåterne hovedsageligt findes i syd og langs kysten. Af forskellige årsager, som større rådyrflokke og mildere klima, spreder flåterne sig længere mod nord.

Hvor og hvornår kan man støde på flåter?

Flåten lever primært i skovene og i højt græs. Den trives bedst i skyggefulde og fugtige områder – gerne i løvskov med tæt underskov. De bliver aktive tidligt i foråret, når det bliver fire til fem grader varmt om dagen. Sæsonen for flåter varer normalt fra marts til november. Flåtens ​​livscyklus er 2-6 år. I løbet af levetiden udvikles flåten fra æg over nymfestadier til voksen parasit. I hver fase er det nødvendigt at suge blod for at kunne udvikles yderligere.

Når flåten er aktiv, lever den i vegetation, og sidder måske på et græsstrå, hvor den venter på at et passende dyr skal passere. Værtsdyr er særligt attraktive for flåten, specielt mus og rotter, men også store pattedyr og undertiden mennesker kan blive bidt.

Den mest almindelige skovflåt (Ixodes ricinus) har ingen øjne. Når den registrerer bevægelse, kuldioxid eller duftstoffer i vegetationen, springer den med forbenene og griber fat i pelsen på den passerende hund, hvorefter den skærer gennem huden med mundstykket, som er forsynet med modhager, der giver bedre fastgørelse. Derefter begynder flåten at suge blod.

På vores webshop, tilbyder vi et bredt udvalg af gode flåt- og loppemidler til hunde. På webshoppen kan du bl.a. også købe flåtfjernere, sæbe og desinfektionsmiddel, der er velegnet til at fjerne flåten og rense bidområdet. 

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din hunds symptomer? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen eller booke en tid hos din egen dyrlæge. Har du AniPlan kan du få udskrevet receptpligtige flåtmidler via dyrlægerne i AniCura-appen.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.