Hvad er borrelia hos hunde?

Borrelia eller lyme's disease findes både hos hunde og mennesker. Der findes flere forkellige typer af borreliabakterien. Den type, der findes i Danmark, giver forstyrrelser i hundens nervesystem (neuroborreliose). Borrelia-bakterien overføres i Danmark især via skovflåten. Bakterien kan kun overføres fra én vært til en anden af flåter, bakterien kan ikke overleve frit i naturen. Efter at en skovflåt med borreliabakterie i sin spytkirtel er hoppet på en hund, vil smitten blive overført i løbet af 12-48 timer. Sygdommen vil så udvikle sig efter 2 - 18 uger. 

Hvad er symptomerne på borrelia?

Der kan gå lang tid fra hunden bliver inficeret med borrelia-bakterien, til den bliver syg. 

Borreila kan give mange forskellige symptomer, som:

  • feber
  • ømme led og muskler
  • ekstrem træthed
  • hævede lymfekirtler nær flåtbiddet
  • lammelse i hundens hoved
  • ændret adfærd

Nogle hunde får slemme og langvarige lammelser, mens andre ”bare” får akutte lammelser, der varer i et par dage. Hvis infektionen ikke bliver behandlet, kan den også angribe centralnervesystemet og være årsag til såvel epileptiske anfald som hjerteproblemer.

Hvordan kan din dyrlægen stille diagnosen borrelia?

Diagnosen borreliose er vanskelig at stille. Dyrlægen kan nærme sig diagnosen ved hjælp af forskellige laboratorieprøver og udelukkelser. En analysemetode kan påvise både antistoffer fra akut infektion - og fra tidligere infektioner, hvilket giver dyrlægen større sikkerhed for diagnosen.

 

En hund kan godt have haft borreliabakterier i kroppen uden at være blevet syg. Hos ca. 17% af danske hunde har man fundet antistoffer mod borrelia, hvilket vil sige, at hundene har haft borreliabakterier i kroppen. Andre undersøgelser viser, at der er fundet borreliabakterier i kroppen hos ca. 7% af undersøgte raske hunde. 

Hvordan behandles borrelia hos hunde?

Borrelia behandles med antibiotika. Dyrlægen giver råd og vejledning, så den medicin, der bliver brugt, virker bedst muligt. Normalt vil man se et resultat af behandlingen i løbet af et døgn, men selv om man ser et hurtigt resultat, skal man alligevel fortsætte antibiotikabahandlingen i lang tid.

Hvordan kan man forebygge borrelia hos hunde?

Der findes en vaccine, der får hunden til at danne antistoffer, som blokerer/dræber borrelia-bakterien. Når flåten suger blod fra hunde forhindrer antistofferne, at bakterien kan vandre fra flåtens tarm herfra videre ind i hunden.
 
Det er stadig - trods vaccination - en god idé at bruge midler til beskyttelse mod flåtangreb samt kontrollere om hunden for flåter løbende. Flåter kan nemlig være bærere af andre flåtbårne sygdomme, og vaccinen beskytter kun mod borrelia. 

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har borrelia?

Hunde som får stillet diagnosen og derfor kommer i antibiotikabehandling, vil ofte komme sig hurtigt. Da sygdommen har et snigende forløb, får hunden det ofte bedre end den har haft i længere tid. Det kan dog vare mange måneder før lammelsen af f.eks ansigtsnerven forsvinder.

 

 

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.