Årsag

Der findes mange stoffer, der er giftige for hundens nyrer og kan forårsage akut nyresvigt. Hvis man har mistanke om, at hunden er kommet i kontakt med nogle giftige stoffer, bør man straks kontakte dyrlægen.

Eksempler på giftige stoffer er kølervæske (ethylenglykol), rosiner, vindruer og forskellige lægemidler. En akut nyreskade kan også opstå i tilfælde af infektion i nyrerne, svulster i nyrerne og betændelsestilstande. 

Symptomer

Symptomer på en akut nyreskade kan opstå pludseligt. Hunden bliver svag og træt, spiser mindre og får akutte smerter i bugen. Opkastning og diarré er almindeligt, og i alvorlige tilfælde kan hunden få neurologiske symptomer. I begyndelsen af en ​​nyreskade kan hunden drikke mere og urinere mere end sædvanligt for herefter slet ikke at kunne urinere.

Diagnose og behandling

Dyrlægen vil tage blodprøver for at diagnosticere nyreskaden og for at måle, hvor alvorlig skaden er. Derefter måler man, hvor effektivt nyrerne bortfiltrerer affaldsstoffer fra blodet, da indholdet af disse stiger i blodet i tilfælde af nyreskade. Urinprøver tages for at kontrollere, om der er tale om infektion eller om der er krystaller eller andre abnormiteter i urinen. En ultralydsundersøgelse af nyrerne kan give mange oplysninger såsom påvisning af visse forgiftninger, der giver voldsomme forandringer i nyrerne.

Intravenøs væskebehandling er en central del af behandlingen af en ​​akut nyreskade. Urinudskillelsen og nyretal måles kontinuerligt for at sikre, at nyrerne genvinder deres evne til at filtrere blodet.

Det er vigtigt, at en hund med akut nyresvigt hurtigt kommer i behandlingen for, at prognosen bliver bedst mulig. Efter en akut nyreskade er der risiko for, at hunden udvikler en kronisk nyreskade.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.