Sterilisation af marsvin

Der er god grund til at få sit hunmarsvin steriliseret. Hunmarsvin bliver kønsmodne allerede når de er omkring 4 uger gamle. Marsvin kan steriliseres fra de er 6 måneder gamle.

Cyster på æggestokkene

Der er ikke kun for at undgå drægtighed at hunmarsvin bør steriliseres. Op mod 80% af intakte hunmarsvin over 4 år udvikler cyster på æggestokkene. Cysterne kan på størrelse med et hønseæg, og det kan være meget smertefuldt for marsvinet. Den eneste måde at forebygge cyster på, er at fjerne æggestokkene. Har marsvinet først fået cyster er der risiko for at hormonpåvirkningen giver ændringer i livmoderen. Din dyrlæge skal derfor vurdere om det er nok at fjerne æggestokkene eller livmoderen også skal fjernes.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Marsvin er nogle små sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste dage. Langt de fleste spiser selv og er okay igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt. Sørg derfor for at du har ekstra meget tid i dagene efter operationen. Sørg for at der er et helt rent bur, gerne med håndklæder, og at køleskabet er fyldt med alle marsvinets yndlingslækkerier. Lav gerne en madpakke med dyrets yndlingsgrønt som det kan få med til dyrlægen. En varmepude (eksempelvis snugglesafe) kan være en god ide det første døgn efter operationen, og et termometer til at holde øje med marsvinets temperatur. Hav massere af tålmodighed klar, det er et meget større projekt at få et marsvin hjem efter operation end en hund eller kat.

Husk at marsvin IKKE må fastes før operation.

Sterilisation

På dagen for operationen afleveres marsvinet om morgenen hos dyrlægen. Hvis marsvinet bor sammen med en ven er det er en rigtig god ide at have vennen med som støtte, når det skal være et ukendt sted. Om morgenen laves der en sundhedsundersøgelse så dyrlægen er sikker på at marsvinet er klar til indgrebet. Marsvinet vejes så der kan regnes ud præcis hvor meget bedøvelse den har brug for. Herefter indkvarteres marsvinet med dets ven og får mad og vand. Når det er tid til operationen bedøves marsvinet og den får lagt et lille rør ind i et blodkar i forbenet (venflon). Herved kan marsvinet få både narkose og smertestillende direkte ind i blodet under operationen. Under operationen holdes der øje med marsvinets puls, blodtryk, vejrtrækning, temperatur og marsvinet får ilt og narkosegas.

Fjernelse af æggestokke:

Her klippes der et område på begge sider bag ribbenene. Her lægges et lille snit hvor æggestokkene fjernes igennem. Derefter sys huden sammen med tråd der opløses af sig selv. Dette er et hurtigt og relativt lille indgreb og marsvinet kommer sig som regel hurtigere oven på dette end når livmoderen også fjernes.

Fjernelse af livmoder og æggestokke:

Der klippes et område på maven hvor man laver et lille snit ind til bugen.

Herigennem fjernes livmoder og æggestokke, og huden sys sammen med sting der forsvinder af sig selv. Derefter får marsvinet noget medicin at vågne på og der holdes tæt øje til marsvinet er helt vågen. Det er meget forskelligt hvor hurtigt de vågner. Der kan gå alt imellem 15 min og 2 timer. I denne periode holdes der ekstra øje med marsvinet og så snart de er vågne tvangsfodres de og tilbydes lækkert grønt. Når marsvinet kan holde varmen, er vågen og ikke virker til at have ondt er det klar til at komme hjem i trygge rammer. I nogle tilfælde kræver det at marsvinet overnatter på klinikken.

Jeg er bekymret for at mit marsvin skal bedøves

Det er helt normalt at være bekymret for at dit marsvin skal i narkose og opereres. Heldigvis er der sket rigtig meget inden for bedøvelse af marsvin de seneste år. Risikoen er meget lille hvis du vælger en dyrlæge der bedøver og opererer mange marsvin. Ring og tal med din dyrlæge inden operationen hvis du er bekymret.  

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.