Sterilisation af kaniner

Der er mange gode grunde til at få sin kanin steriliseret. Dette gøres fra kaninen er 4-6 måneder gammel. Her gennemgås nogle af grundene til at få sin kanin steriliseret, hvordan det foregår og hvordan man som kaninejer kan forberede sig.

To kaniner bliver hurtigt til mange…

Den mest åbenlyse grund for de fleste til at neutralisere deres kaniner er at undgå flere. Det er nemlig noget om ordsproget: ”formere sig som kaniner”. Et kaninpar kan let få 50 unger på et år hvis der ikke gribes ind. For slet ikke at tale om hvor mange unger det bliver til, når ungerne får unger… 

Markeringsadfærd

Når din kanin er neutraliseret mindskes deres hormonelle markeringsadfærd. Kaniner i naturen vil markere deres territorium med urin og hårde afføringskugler. Dette ligger så dybt i deres natur, at når de er flyttet hjem i dit hjem er dette nu kaninens territorium, og der markeres nu på eksempelvis sofa og gulvtæppe. Denne adfærd reduceres kraftigt når kaninen bliver neutraliseret og i nogle tilfælde forsvinder den helt.

Socialisering

Kaniner er meget sociale dyr. Uanset hvor meget tid vi som mennesker tilbringer med kaninen, vil vi aldrig kunne udfylde den plads som en anden kanin udfylder. Det er derfor en rigtig god ide at finde en ven til din kanin. Det anbefales at man neutraliserer kaninerne og venter 4-6 uger, så hormonerne er ude af kroppen inden man introducerer en ny kanin. Husk at gå stille frem. Det kan være en langvarig proces, men hverken du eller din kanin vil fortryde når det er lykkedes.

Livmoderkræft og underlivsproblemer

60-80% af intakte hunkaniner over 4 år udvikler livmoderkræft. Symptomerne kan være svære at opdage for både dig som ejer og for din dyrlæge. Oftest opdages livmoderkræften først når det er for sent og den har spredt sig til lungerne. Hunkaniner har desuden risiko for at blive falsk drægtige. Dette er yderst frustrerende for både kanin og ejer, og samtidig øges risikoen for livmoderbetændelse kraftigt. Den eneste måde at forebygge livmoderkræft, falsk drægtighed og livmoderbetændelse på er sterilisation.

Hvad med udendørskaniner?

Kaniner der bor udenfor skal holdes inde i hvert fald det første døgn efter operationen. Dyr i narkose har svært ved at opretholde deres kropstemperatur og bliver derfor let kolde. Dette gælder også den første tid efter operationen. Når kaninen spiser og selv kan holde sin kropstemperatur oppe kan den komme ud igen. Sørg for at der er rent og at kaninen kan komme i læ. En varmelampe eller varmepude som snugglesafe er en god ide hvis det er koldt.

Hvad skal du tænke på inden operationen?

Kaniner er nogle små sarte dyr. Du skal derfor forberede dig på, at du får et dyr hjem efter operationen, som der skal holdes under tæt observation de næste dage. Langt de fleste spiser selv og er ok igen efter 1-3 dage, men det er meget individuelt. Sørg derfor for at du har ekstra meget tid i dagene efter operationen.  Forbered et rent sted indendørs hvor kaninen kan opholde sig, og fyld køleskabet med alle kaninens yndlingslækkerier. Det er en god ide at lave en madpakke som kaninen kan få med til dyrlægen. En varmepude (eksempelvis snugglesafe) er god at have klar, og et termometer til at holde øje med kaninens temperatur.  Hav massere af tålmodighed klar, det er et meget større projekt at få en kanin hjem efter operation end en hund eller kat. Husk at kaniner IKKE må fastes før en operation.

Selve operationen

På dagen for operationen laves først en sundhedsundersøgelse så dyrlægen er sikker på at kaninen er klar til operationen. Kaninen vejes desuden så der kan regnes ud præcis hvor meget bedøvelse den har brug for. Herefter indkvarteres kaninen i et så stressfrit miljø som muligt med mad og vand. Når det er tid til operationen bedøves kaninen og den får lagt et lille plastikrør i en blodåre. Herved kan kaninen få både bedøvelse og smertestillende direkte ind i blodet under operationen. Under operationen holdes der øje med kaninens puls, blodtryk, vejrtrækning, temperatur og kaninen får ilt og bedøvelsesgas. Ved operationen ligges et snit på maven hvorigennem livmoder og æggestokke fjernes. Derefter sys huden sammen med sting der forsvinder af sig selv. Nu får kaninen noget medicin at vågne på og holdes øje med til den er helt vågen. Det er meget forskelligt hvor hurtigt de vågner. Der kan gå alt imellem 15 min og 2 timer. I denne periode holdes der ekstra øje med kaninen og så snart de er vågne tvangsfodres de og tilbydes lækkert grønt. Når kaninen kan holde varmen, er vågen og ikke virker til at have ondt er kaninen klar til at komme hjem i trygge rammer.

Jeg er bekymret for at min kanin skal bedøves

Det er helt normalt at være bekymret for at din kanin skal i narkose og opereres. Heldigvis er der sket rigtig meget inden for bedøvelse af kaniner de seneste år. Risikoen er meget lille hvis du vælger en dyrlæge der bedøver mange kaniner. Ring og tal med din dyrlæge inden operationen hvis du er bekymret.  

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.