Kræft hos katte - udredning af cancer og tumorsygdomme

Mistanke om at din kat er blevet ramt af en tumorsygdom opstår ofte, fordi du eller dyrlægen har fundet en knude et sted på kattens krop. I AniCura-appen er vores dyrlæger klar til at hjælpe med at vurdere din kats behov for dyrlægehjælp - appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Kan katte få kræft?

Desværre rammer kræft også katte. Symptomerne ved kræftlidelser kan være mange og forskellige, svarende til de mange forskellige typer af kræft, der kan forekomme.

Kræft optræder oftest (men ikke altid) hos den ældre kat. 

Hvilke symptomer har en kræftramt kat?

Symptomerne kan optræde enkeltvis eller i kombination. Jo før man får undersøgt årsagen til symptomerne - jo tidligere kan den rette behandling igangsættes. Symptomer der oftest ses i forbindelse med kræft (cancer):

  • Hævelse(r) i eller under huden 
  • Nedsat appetit 
  • Vægttab 
  • Træthed 
  • Blødninger fra kropsåbninger (ex. endetarm, mundhule og kønsåbning) 
  • Øget tørst og hyppig vandladning

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

For at sikre en pålidelig diagnostik, tager onkologerne inden for AniCura forskellige prøver og udfører diverse tests. Dyrlægerne benytter sig af celleprøver (cytologi), vævsprøver (biopsier), blodprøver, røntgen, og laver ultralydsscanning.

På nogle dyrehospitaler er der adgang til computertomografi (CT) og magnetisk resonans (MRI). Vi gør også brug af endoskopi (går ind med en lille "kikkert" i tarm, mavesæk, urinblære, brysthulen, etc.) og tager i den forbindelse også vævsprøver.

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt blot med én diagnostisk metode, men i svære tilfælde kan flere metoder i kombination være nødvendigt. Først når en sikker diagnose stilles, og patientens almene helbredstilstand er undersøgt, kan det afgøres, hvordan katten skal behandles. 

Kan kræftramte katte behandles?

Mange kræftformer kan behandles og katten kureres helt, hvis kræften opdages og behandles i tide. Andre former kan lindres således, at katten kan have et forlænget smertefrit og godt liv.
 
Enhver form for behandling skal resultere i en bedring i patientens tilstand. Samtidig skal patientens livskvalitet være god/acceptabel både under og efter behandlingen.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.