Operation for brok hos hunde

Brok opstår, når et organ eller noget væv trænger ud gennem en åbning i den muskulatur eller det bindevæv, som skal holde organer og væv på plads.

Hvad er brok?

Brok kan være medfødt eller opstå senere i livet, ofte i forbindelse med traume. Brokåbningen (eller brokporten) kræver ofte operation for at forhindre komplikationer. Alt efter hvor et brok er placeret og hvor stor åbningen er, kan komplikationerne variere i alvorsgrad. I værste fald kan et organ helt eller delvist falde gennem brokporten, hvorved blodtilførslen til organet kompromitteres, hvilket skal behandles akut.

Forskellige typer af brok

Navlebrok er en svækkelse af bughinden, hvor navlen fandtes. Lyskebrok (inguinalbrok) er en svækkelse af ringmuskulaturen i lysken. Bugbrok kan sidde hvor som helst i bugen. Perinealbrok sidder ved endetarmen og diafragmabrok i mellemgulvet.

Uanset placeringen af brok, er kirurgisk behandling ofte nødvendig for at genetablere stabilitet i området, så ingen organer går gennem en brokport og skaber problemer. 

Når en hund har navlebrok så betyder det, at der er et lille hul i bugens muskulatur lige under navlen. Dette hul kan være så lille, at hunden er ganske upåvirket af det.

Navlebrok kan oftest ses og mærkes som en lille bule, der skyldes et mindre hul i bugens muskulatur under navlen. Det er hundens fedtvæv, der er trængt igennem hullet og ligger under huden. I mange tilfælde kan det over tid masseres væk, da dette vil skubbe fedtvævet tilbage gennem samme hul.

Er navlebrok farligt?

Navlebrok er kun farligt, når organer eller tarme sætter sig fast i hullet. Det er dog kun i sjældne tilfælde, at dette sker ved navlebrok.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.