Kræft hos andre dyr - udredning af cancer og tumorsygdomme

Mistanke om, at dit kæledyr er blevet ramt af en tumorsygdom, opstår ofte, fordi dyrlægen har fundet en knude et sted på kæledyrets krop.

Kan dyr få kræft?

Desværre rammer kræft også familiedyr. Symptomerne ved kræftlidelser kan være mange og forskellige, svarende til de mange forskellige typer af kræft, der kan forekomme.
Kræft optræder oftest (men ikke altid) hos det ældre dyr. Derfor ser vi også en generelt øget forekomst af kræfttilfælde, da den gennemsnitlige levealder hos kæledyr er stigende.

Hvilke symptomer har et kræftramt dyr?

Symptomerne kan optræde enkeltvis eller i kombination. Jo før man får undersøgt årsagen til symptomerne - jo tidligere kan den rette behandling igangsættes. Symptomer der oftest ses i forbindelse med kræft (Cancer):

  • Hævelse(r) i eller under huden
  • Nedsat appetit
  • Vægttab
  • Træthed
  • Blødninger fra kropsåbninger (ex. endetarm, mundhule og kønsåbning)
  • Øget tørst og hyppig vandladning

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Først skal dyrlægen have stillet en diagnose, så man har de bedste forudsætninger for at finde en hensigtmæssig behandling. For at sikre en pålidelig diagnostik, tager onkologerne inden for AniCura forskellige prøver og tests. Dyrlægerne tager celleprøver (cytologi), vævsprøver (biopsier), blodprøver, røntgen, og laver ultralydsscanning.

På nogle dyrehospitaler er der adgang til computertomografi (CT) og magnetisk resonans (MRI). Vi gør også brug af endoskopi (går ind med en lille "kikkert" i tarm, mavesæk, urinblære, brysthulen, etc.) og tager i den forbindelse også vævsprøver.

I mange tilfælde er det tilstrækkeligt blot med én diagnostisk metode, men i svære tilfælde kan flere metoder skal anvendes. Først når en sikker diagnose stilles, og patientens almene helbredstilstand er undersøgt, kan det afgøres, hvordan hunden skal behandles. 

Kan kræftramte kæledyr behandles?

Mange kræftformer kan behandles og kæledyret kureres helt, hvis kræften opdages og behandles i tide. Andre former kan lindres således, at kæledyret kan have et forlænget smertefrit og godt liv.

Enhver form for behandling skal resultere i en bedring i patientens tilstand. Samtidig skal patientens livskvalitet være god/acceptabel både under og efter behandlingen.

Kontakt en dyrlæge

Det kan eksempelvis være, hvis symptomerne eller anbefalingerne passer til dit dyr.
Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.