Knoglebrudskirurgi hos andre dyr

Efter påkørsel, fald fra stor højde eller slagsmål ses ofte knoglebrud. Læs mere om knoglebrud hos dyr nedenfor. Vores dyrlæger i AniCura-appen er klar til at hjælpe med at vurdere dit dyrs symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Udover knoglebrud kan der være andre skader på dyret, fx. lungebeskadigelser som skal hele, før en operation kan foretages.

Behandling

I nogle tilfælde kan et knoglebrud hele med kun en støttende forbinding, men oftest er det nødvendigt med et operativt indgreb for at bruddet kan hele hensigtsmæssigt. Knogleenderne kan sidde dislokerede i forhold til hinanden eller der kan være andre komplikationer til bruddet. 

Økonomi

Det er ikke muligt på forhånd at give en præcis pris på behandlingen af et brækket ben eller anden fraktur, da bruddets karakter og dyrets eventuelle øvrige skader kan variere meget fra den ene patient til den anden.

Generelt skal man regne med, at behandling af frakturer involverer røntgenundersøgelser og kirurgi, ofte også indlæggelse og efterfølgende kontroller, forbindingsskifte, genoptræning mv. 

Dertil kan komme yderligere udgifter: 

  • Vagttillæg (hvis udenfor normale åbningstider)
  • Flere skader som f.eks. sår eller tandskader i tillæg til fraktur
  • Hvis der opstår infektion (størst risiko ved åbne brud) – kræver oftest at eventuelt indopereret knogleimplantat fjernes kirurgisk igen efter et stykke tid

Du kan altid bede om et prisoverslag, når du får dit dyr indlagt, og vi vil gerne løbende informere dig om regningens størrelse dag for dag, så du er forberedt på beløbet, inden du henter dyret hjem igen.

Ofte stillede spørgsmål

Det kan virke uoverskueligt at skulle bestemme sig for, hvorvidt man skal lade sit dyr operere. Vi har derfor samlet de oftest stillede spørgsmål i denne sammenhæng:

Kan bruddet hele?

Nogle brud er så komplicerede, at det er umuligt at genskabe funktionen af den tilskadekomne legemsdel. Tidsfaktoren er ofte vigtig i forhold til frakturer; hvis der går mange dage mellem bruddets opståen og operationen, kan det nedsætte chancen for god opheling. 

Har jeg råd til at få mit dyr opereret?

Vi begynder naturligvis ikke at operere dit dyr, før du har overblik over økonomien og har sagt ok til operation. Det er dit dyr, og du alene bestemmer, om du vil gennemføre behandlingen. Et dyr med et knoglebrud vil i langt de fleste tilfælde kunne bandageres og smertebehandles i nogle få dage, indtil du har et passende grundlag at træffe en beslutning på.

Er det synd for dyret at lade det operere?

Det afhænger af alder, andre kvæstelser, andre sygdomme og meget mere.

Bliver dyret nogensinde normalt igen?

Det afhænger af bruddets karakter, men stort set alle vi opererer kommer til at fungere 100 % normalt igen. Vi vil aldrig tilbyde dig at operere dit dyr uden at give en vurdering af chancen for, at dyret opnår fuld førlighed bagefter – hvis der kan være tvivl i den retning, får du det at vide inden operationen, så du kan have det med i dine overvejelser.

Har mit dyr smerter?

Ja – knoglebrud er som regel smertefulde, men vi kan under indlæggelse og efter operation give smertestillende behandling, der i langt de fleste tilfælde er meget effektiv.

Hvor lang tid går der, før mit dyr kan bevæge sig normalt igen?

Det afhænger meget af bruddet og hvordan det heler. Et ukompliceret knoglebrud vil som regel være helet efter 7-8 uger eller mindre.

Skal søm og skruer opereres ud igen?

Nej, i langt de fleste tilfælde lader vi dem sidde. Kommer der senere tegn på at de generer, kan vi fjerne dem.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.