Tandrøntgen

Røntgenoptagelser af sygdomsprocesser i tænder og kæber er helt afgørende for at kunne stille korrekte diagnoser og dermed udføre nødvendig behandling. Ofte er tandrøntgen den eneste mulighed for at opdage sygdom i tændernes rødder. Vores dyrlæger i AniCura-appen hjælper gerne med at vurdere dit dyrs symptomer og behov for dyrlægehjælp, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

                                

Parodontose

Ved hjælp af tandrøntgen kan man vurdere sygdomstilstanden og hvor hurtigt lidelsen skrider frem. Man kan dermed lave en plan for behandling og forebyggelse af sygdommen. Du kan læse mere om parodontose her.

Tandekstraktion

Røntgen bruges her til at afgøre hvilke tænder der bør ekstraheres (fjernes) og kan afsløre komplicerende faktorer for tandudtrækningen f.eks. unormalt formede tandrødder. Ved fjernelse af tænder bruges tandrøntgen efterfølgende for at sikre, at der ikke sidder en tandstump tilbage. Tilbageværende tandstumper vil kunne forårsage kroniske smerter og infektion. 

Tandfraktur (knækket tand)

Røntgen bruges til af vurdere frakturen og rodens tilstand. 

Rodbetændelse og rodbehandling

En tand med misfarvning, knækket krone, fremskreden caries eller traume kan undersøges for at vurdere rodens tilstand for videre behandling. I nogle tilfælde kan der foretages rodbehandling. 

Rødder der resorberes

Tandresorptioner er en tilstand, hvor tanden gradvist nedbrydes af kroppens egne celler. Disse nedbryder tandens yderste lag først og erstatter tandvævet med en knoglelignende substans. Tilstanden starter på tandens rod og breder sig ind mod tandens marv og op mod tandens krone. Den eneste måde at vurdere dette på er med tandrøntgen. Hos katte er dette et meget almindeligt problem.

Manglende tænder

Røntgen vil afsløre om tanden ikke er brudt frem eller helt mangler. Det vil også afsløre om der er forandringer i tanden.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.