P-piller til katte

P-piller kan gives til katte for at forhindre løbetid og dermed uønsket drægtighed. P-piller er receptpligtige og brugen af dem kan være forbundet med alvorlige bivirkninger. I AniCura-appen er vores dyrlæger klar til at hjælpe med råd og vejledning vedrørende kattes løbetid, sterilisation mv, appen er åben alle dage året rundt kl 07-22.

Ulemperne ved p-piller er for det første, at der kan være nogle praktiske udfordringer med at give dem. Det kan være vanskeligt at give sin kat en tablet, katten kan kaste tabletten op, man kan som ejer glemme at give katten tabletten, eller katten er måske ikke hjemme den dag, hvor den skal have tabletten. Risikoen for uønskede killinger øges da.

Derudover er der en del bivirkninger forbundet med brug af p-piller på længere sigt, såsom øget risiko for livmoderbetændelse, øget risiko for knuder i mælkekirtlerne, samt en mindre risiko for udvikling af diabetes mellitus (sukkersyge). P-piller må ikke gives til drægtige katte, eller til katte med diabetes, sygdomme i livmoderen, leveren eller i bugspytkirtlen.

P-piller indeholder et syntetisk hormon med samme virkning som progesteron. Hormonet gives i tabletform og tabletten gives én gang om ugen.

P-piller er en mulighed hvis man ønsker at forhindre drægtighed i en kortere periode, fx hvis katten skal bruges til avl. P-piller er receptpligtige og katten skal gennemgå en sundhedsundersøgelse hos en dyrlæge inden opstart på p-piller. Sundhedsundersøgelsen gentages årligt.

Den sikreste måde at undgå uønsket drægtighed på, er ved at sterilisere katten. Herved forsvinder kattens seksualdrift helt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.