Operation for brok

Brok opstår, når et organ eller et væv trænger ud gennem et svagt punkt eller en åbning i muskulaturen eller bindevævet, som skal holde organet på plads.

Hvad er brok?

Brok kan være medfødt eller opstå senere i livet, i dette tilfælde ofte i forbindelse med traume. Brokåbningen (eller brokporten) kan ikke lukkes af sig selv, men kræver operation for at forhindre komplikationer ved brokken. Alt efter hvor brokken sidder og hvor stor åbningen er, kan komplikationerne variere i alvorsgrad. I værste fald kan organet vælte ud gennem brokporten og lukke for blodtilførslen til organet, hvilket skal behandles akut.

Hvad er navelbrok?

Navlebrok er en svækkelse af bughinden, hvor navlen fandtes. Lyskebrok (inguinalbrok) er en svækkelse af ringmuskulaturen i lysken. Bugbrok kan sidde hvor som helst i bugen. Perinealbrok sidder ved endetarmen og diafragmabrok i mellemgulvet.

Uanset hvor brokken sidder, skal den behandles kirurgisk ved at man gennem forskellige metoder genetablerer stabilitet i området, så ingen organer går i gennem brokken og skaber problemer. 

Når en hund har navlebrok så betyder det, at der er et lille hul i bugens muskulatur lige under navlen. Dette hul kan være så lille, at hunden slet ikke kan mærke det.

Navlebrok kan oftest ses og mærkes som en lille bule, der skyldes et mindre hul i bugens muskulatur under navlen. Det er hundens fedtvæv, der er trængt igennem hullet og ligger nu under huden. I mange tilfælde kan dette masseres væk, da dette vil skubbe fedtvævet tilbage gennem samme hul.

Er navlebrok farligt?

Navlebrok er kun farligt, når organer eller tarme sætter sig fast i hullet. Det er dog kun i sjældne tilfælde, at dette sker ved navlebrok.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.