Når der kommer en ny killing ind i hjemmet, er der meget du skal være opmærksom på og nogle praktiske ting, som er vigtige at huske. Disse ting er vigtige, for at sikre at killingen er sund og kan finde hjem (med hjælp fra mennesker), hvis den skulle få forvildet sig for langt væk.  

Vi kommer her med 4 råd, som vi anbefaler, at du skriver dig bag øret. De 4 råd til din killing omhandler vaccination, ormekur, ID-mærkning og neutralisering. Læs mere om de enkelte råd nedenfor. 

Vaccination af din killing 

Din killing vaccineres mod katteinfluenza (forårsaget af calicivirus og/eller herpesvirus) samt kattesyge (felin panleukopeni). Når killingen vaccineres får den samtidig et sundhedstjek hos dyrlægen, for at sikre den er sund og rask inden vaccinationen.

Det er vigtigt at sikre, at din kat er vaccineret, både for kattens eget helbred, men også for at mindske smitten blandt katte generelt og opbygge en bredere immunitet. 

Hvis du vil rejse med katten til udlandet, skal den være id-mærket, have et EU-pas og være vaccineret mod rabies. Katten skal være mindst 12 uger gammel, inden den må vaccineres mod rabies, og vaccinen skal gives senest tre uger inden afrejse.

Ormekur i de første måneder af killingens liv 

Det er vigtigt, at killingerne får ormekur gentagne gange i de første måneder af levetiden for at undgå infektion med spolorm. Afhængigt af hvilken ormekur man vælger, skal kuren gives i varierende intervaller. Killingernes mor skal behandles samtidigt med killingerne for at mindske risikoen for re-infektion.

Ved 12 ugers alderen, når killingerne er gamle nok til at blive sendt til deres nye familie, har opdrætteren normalt sørget for, at de er færdigbehandlede med ormekur.

Det anbefales ikke, at voksne katte får ormekur regelmæssigt, da overbehandling kan resultere i, at ormene udvikler resistens mod midlet. Hvis man mistænker orm hos den voksne kat, bør man i stedet få foretaget en analyse af kattens afføring hos dyrlægen.

ID-mærkning (chip eller øretatovering)

Vi anbefaler, at du ID-mærker din kat, så du altid kan blive genforenet med den, i tilfælde af at den skulle løbe bort. Hvis du skal have din kat med på udlandsrejse, skal den også ID-mærkes. ID-mærkningen foretages af en dyrlæge og er i form af en tatovering i øret eller en chip under huden. 

Læs mere om ID-mærkning og hvordan det foregår her

Vi anbefaler også oprettelse i Det Danske Katteregister, hvor man bliver registreret med navn, adresse og telefonnummer samt kattens ID-nummer og data.  

Neutralisering - hvorfor er det nødvendigt?

Både hankatte og hunkatte, som ikke skal anvendes i avl, bør neutraliseres. Fordelen ved neutralisering er, at man undgår uønskede drægtigheder, urinmarkering og at katten oftest bliver tæt på hjemmet.

Ikke-kastrerede hankatte havner også oftere i slagsmål med andre katte. Man mindsker desuden risikoen for de bivirkninger, som er forbundet med at give p-piller til hunkatte såsom brysttumorer.

Killinger bør have fuld vaccinationsbeskyttelse, når de neutraliseres, hvilket betyder, at de minimum skal være 4 måneder gamle, når de neutraliseres. Eftersom neutraliserede katte har lavere stofskifte, er det hensigtsmæssigt at holde øje med kattens vægt og eventuelt skifte til lavenergifoder.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.