Katten er et meget territorialt dyr og forlader helst ikke sit territorium. Når ejeren kommer katten i transportkassen, er katten derfor forberedt på det værste. Set fra kattens synspunkt ender det sjældent med en positiv oplevelse, når ejeren kører af sted med katten.

Håndtering

Allerede som killing er det en god idé at vænne din kat til at blive håndteret og pillet ved, på denne måde vil det ikke være så grænse overskridende for katten når den skal undersøges på klinikken.

Kig katten i munden, ørene, på poterne og bagi, samtidig med at du giver katten godbidder. På denne måde skaber du en positiv forbindelse mellem godbidder og det at blive håndteret og undersøgt.

Det kan også være en hjælp til dig selv at din kat er tryg ved at du håndterer den.

Transportkassen

Tilvænning til transportkassen kan gøre transporten nemmere for katten. Hvis katten er tryg ved sin transportkasse, vil den ikke føle sig helt så udsat på klinikken.

Det er vigtigt at have en transportkasse af god kvalitet, hvor det er nemt at tage toppen af kassen. På denne måde kan noget af undersøgelsen på klinikken foretages mens katten ligger i bunden af transportkassen og føler sig tryg. Det er ikke en god idé at låne transportkasse på klinikken, da denne lugter af dyreklinik og fremmede katte. Dette vil katten ikke føle sig tryg ved.

Giv katten nogle positive oplevelser med transportkassen

Hvis du har en kat som ikke allerede er utryg ved transportkassen, er det nemt at give den nogle positive oplevelser med transportkassen og derved skabe tryghed. Lad kassen stå fremme og læg godbidder rundt om kassen og ind i kassen. Katten vil være nysgerrig og undersøge kassen. Når katten af egen fri vilje går ind i kassen, kan du lukke lågen og gå lidt rundt med kassen samtidig med du giver katten godbidder. På denne måde skaber du en positiv forbindelse til transportkassen, og katten vænner sig til at være lukket inde i transportkassen.

Hvis du har en kat, som er utryg ved transportkassen, skal den nu lære at forbinde transportkassen med noget positivt. Når man skal forsøge at vende noget negativt til noget positivt, er det vigtigt at gå langsomt frem.

  1. Tag toppen af transportkassen og lad bunden stå fremme så katten har mulighed for at undersøge den.
  2. Læg godbidder rundt om transportkassen ca. en halv meter fra transportkassen. På denne måde får katten en god oplevelse ved at spise godbidder, men ikke en dårlig oplevelse ved at skulle for tæt på transportkassen.
  3. Langsomt lægger du godbidderne tættere og tættere på transportkassen, til sidst også ind i bunden af transportkassen.
  4. Når katten er tryg ved at spise godbidder i bunden af transportkassen kan du komme låget på transportkassen og fortsætte med at lægge godbidder i kassen.
  5. Når katten er tryg ved at gå ind i transportkassen med låg på, kan du begynde at lukke lågen og bære rundt på katten imens du giver den godbidder.

Det kan variere fra kat til kat, hvor længe denne tilvænning vil tage. Det kommer an på, hvor motiveret katten er af dine godbidder, og hvor bange katten er for transportkassen.

De fleste katte ved godt, hvad der skal ske når transportkassen bliver fundet frem. Så når kassen kommer frem forsvinder katten. Det kan gøre tingene nemmere for dig og katten, hvis transportkassen altid står fremme altid. På denne måde er kassen ikke et varsel om ubehagelige oplevelser, og mange katte vil bruge kassen til at sove i.

Du kan også bruge dufte til at signalere tryghed til katten. Feliway er en duftspray, som indeholder tryghedsskabende dufte - det er de samme dufte som katten afsætter, når den gnubber sig op af møbler i hjemmet. Hvis du sprayer transportkassen med Feliway ca. 15 min før katten skal transporteres, vil det skabe en ekstra tryghed for katten. Duften fra sprayen holder ca. 2 timer, så det vil også hjælpe til at give katten lidt tryghed på klinikken. Feliway vil kun have en tryghedsskabende effekt, hvis katten allerede er forholdsvis tryg ved transportkassen.

Dæk transportkassen til hvis du er i bil

Når du kører med katten i bilen, kan det være en god idé at dække transportkassen til med et tæppe. Dette gør kassen mere som en hule plus det er en stress regulerende adfærd hos katte at gemme sig.

Et par timer før du skal til dyrlægen med din kat, kan du give den et kosttilskud som hedder Kalm, dette nedsætter kattens frygt for transport og dyrlæge. Det kan være godt at kombinere Feliway og Kalm, da det ene produkt har en tryghedsskabende effekt, og det andet nedsætter kattens frygt.

I venteværelset

Hvis der er meget uro og støj i venteværelset, kan du eventuelt lade katten blive i bilen indtil det er Jeres tur, da støj kan stresse katten.

Hvis du sidder i venteværelset er det en god idé at have transportkassen over gulvhøjde. På denne måde føler katten sig ikke så udsat og det er samtidig en stressregulerende adfærd hos katten at sidde højt oppe.

Lad ikke hunde snuse til eller kigge på katten i transportkassen. Selvom din kat måske er vant til hunde er det grænseoverskridende at have en fremmed hund så tæt på, og stressende for katten at den ikke kan komme væk fra hunden.

I konsultationsrummet

Når du kommer ind i konsultationsrummet, kan du tage toppen af transportkassen, og lade det være op til katten om den vil gå lidt rundt eller blive i sikkerhed i bunden af transportkassen.

Hvis du hjælper til med at holde katten, kan du forsøge at fastholde den så lidt som muligt. Katte bliver ofte stressede af at blive fastholdt.

Der er nok ikke mange katte, som synes det er morsomt at komme til dyrlægen, men dette kan måske gøre besøget mindre stressende for dig og din kat.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.