Tips til at lade din kat være alene hjemme

Det er uundgåeligt at din killing skal være alene hjemme på et tidspunkt. For at gøre det til en god oplevelse for både dig og din killing, er det en god idé at begynde at øve sig på et tidligt tidspunkt.

Katte er ikke flokdyr, og selvom katte ses som meget selvstændige væsner og kan klare sig ret længe med kun mad og vand – har de stadig brug for social kontakt. Husk, at den tid, din kat kan være alene hjemme, ikke er den samme som den tid, din kat skal være alene hjemme.

Faktisk er der mange lande, hvor det er ulovligt at efterlade sin kat alene hjemme uden opsyn i en hel dag. Dette gælder hovedsageligt indendørs katte, men også udekatte nyder godt af daglig pleje, aktivering og leg - derfor bør du ikke lade din kat være alene hjemme for længe. Men der er tidspunkter, hvor du ikke har andet valg end at forlade din killing, og i disse tider kan du sørge for, at din killing har de bedst mulige forhold.

Den skal føle sig hjemme

Inden du forlader din killing eller kat alene hjemme for første gang, er det vigtigt, at den er faldet ordentligt til i deres nye hjem. Tag de første uger sammen med din nye killing (eller adoptivkat) og lær hinanden at kende og introducer den til dens nye omgivelser.

Husk, at killingen blev adskilt fra sin familie, og ændringen af miljøet kan være overvældende. Lad din killing gå på opdagelse, men hold øje, så den ikke spiser noget farligt. Efter et par ugers ret tæt opsyn er det en god idé at begynde at vænne din kat til at være alene i korte perioder. Ligesom mennesker har katte forskellige personligheder og reagerer forskelligt på at være alene. Vær følsom over for din kat.

Gør den træt

For at gøre det så nemt som muligt at forlade din kat eller killing, er det en god idé at trætte din kat eller killing ud, inden du forlader huset. På denne måde vil din kat forhåbentlig få lidt hvile lige efter du er gået. Brug lidt tid på at lege med din kat, og sørg for, at den er træt i tide til din afrejse. At være træt vil også sænke dens angstniveauer.

Dyrk motion

Katte, der ofte efterlades alene, kan blive stillesiddende, hvilket er negativt for deres fysiske og psykiske helbred. Derfor er det vigtigt at give din kat de bedst mulige betingelser for aktivitet – både fysisk aktivitet og psykisk aktivitet, mens du er væk.

 

  • Sørg altid for, at din kat har en kradsestolpe, så den ikke kradser på møbler eller andre genstande.
  • Ud over et sted at kradse, så lad noget nyt legetøj til din killing at lege med – inklusive en bold med en klokke i og et muselegetøj. Nyt legetøj giver din kat en chance for at opdage og undersøge i stedet for at efterlade den med de gamle, som den allerede er bekendt med.
  • Gem godbidder hist og her i dit hjem. Dette vil være spændende for din killing og vil helt sikkert give den noget motion, mens du er væk.
  • Hvis du ved, at din kat bliver angst ved at være alene, kan du lade tv'et eller radioen være tændt for selskab. Disse typer støj kan få din kat til at føle sig mindre ensom, mens du er væk. Bare sørg for, at der ikke er nogen programmer med pludselige, høje lyde, der vil komme på - det kan bare skræmme din kat i stedet for.

Alene natten over

Hvis du skal efterlade din kat natten over, skal du have en ven eller nabo til at passe den. Det er ikke tilladt at lade din kat være alene for længe i de fleste lande, da den skal passes mindst to gange om dagen. Sørg for, at den person, der passer din kat, er klar over, at den ikke bare skal give din kat mad og vand, men også rense kattebakken, og også tage lidt tid til at putte med din kat, før personen går igen. En killing bør ikke efterlades alene natten over, før den er over seks måneder gammel.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.