Han- eller hunkat - hvad skal jeg vælge?

Ligesom mennesker kommer katte også med forskellige personligheder. Nogle af disse karakteristika kan være kønsrelaterede. I denne artikel vil vi opsummere de mest væsentlige forskelle mellem han- og hunkatte, som er gode at kende til, inden du træffer din beslutning.

Når du skal til at blive katteejer, er der flere ting du skal overveje. Det vigtigste er måske at sørge for, at du vælger en kat, der vil passe til dit hjem og livsstil. Omgivelserne i din dagligdag vil helt sikkert påvirke din kat og omvendt. Tænk over om du har en stor eller lille familie, en husstand med flere katte eller måske et hus med andre kæledyr.
 
Med det in mente er det nødvendigt at overveje, om du skal vælge en hun- eller hankat, da deres adfærd har en tendens til at være forskellig. Selvfølgelig er mange egenskaber et spørgsmål om kattens personlighed, genetik og livserfaring samt om den er kastreret eller ej. Men hvert køn har også specifikke træk.
 

Han- versus hunkattes personlighed

Der er mange myter omkring de to køn. For eksempel er de typiske kendetegn ved hankatte, at de har tendens til at være venligere over for mennesker, mere afslappede og er en større eventyrer end hunner, samt at hunkatte er mere højrøstede og krævende end hanner. Dette kan være rigtigt i nogle tilfælde, men det har faktisk mere noget at gøre med kattens opvækst og dens individuelle personlighed. Og ikke mindst, hvorvidt katten er blevet kastreret.
 
Nogle vil måske sige, at hankatte er mere uafhængige og kan være mere aggressive over for andre katte, mens hunner helst vil undgå konfrontation. Ukastrerede hankatte kan være mere territoriale, men enhver kat, han eller hun, kan blive aggressiv, hvis de møder en fremmed på deres territorium.
Der er tegn på, at hankatte har en større tendens til at strejfe omkring og kan have et større territorium, mens hunner er mere tilbøjelige til at blive tættere på hjemmet og vil være tilfredse med mindre territorier. De markerer begge disse områder, men hankatte sprinter mere end hunnerne, der gemmer det til hendes perioder i brunst. Men igen vil kattens territoriale adfærd og behovet for at beskytte dens omgivelser være mindre aggressiv efter at være blevet neutraliseret.
En god ting at huske på er, at omkostningerne ved neutralisering af katte er højere for hunner end hanner.
 
I størrelse har hannerne normalt en tendens til at være større end hunner af samme race. Ellers kan det være svært at se forskel. Deres levetid er lige lang, selvom hankatte kan bringe sig selv i farlige situationer på grund af deres lidt mere aggressive adfærd.
 
Som du kan se, er der faktisk flere ligheder end forskelle mellem de to køn. Det vigtigste, når du vælger en kat, er at træffe din beslutning baseret på dens personlighed og adfærd. Så er der større sandsynlighed for, at du får en loyal og sød ven i mange år fremover.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.