Hvad koster det at have en kat?

Mange katteejere bliver overvældede af de omkostninger der hører med til at få en kat. Men med lidt budgettering behøver det ikke at komme som totale overraskelser. Her er de omkostninger, du skal planlægge, når du har en kat.

Som med alle andre kæledyr, kommer det at eje en kat med visse omkostninger, som du skal planlægge og budgettere for. Normalt er en kat et billigere valg end en hund, som kræver mere pleje, træning og i de fleste tilfælde meget mere mad. 
 
Foder, godbidder, legetøj, kattebakker, transportkasser, plejeprodukter, medicin, vaccinationer og dyrlægebesøg. Disse er nogle af de ting du skal købe som katteejer. Normalt er de første år af kattens liv dyrere end et gennemsnitsår.
 
En gennemsnitlig kat lever omkring 9 til 15 år. De første år skal du budgettere med prisen for katten (naturligvis), foder og forsyninger, de indledende lægeundersøgelser og neutralisering. Den billigste købsmulighed er normalt adoption. Hvis du køber katten fra et velrenommeret internat, vil den sandsynligvis allerede være neutraliseret, mikrochippet og vaccineret, hvilket er en fantastisk måde at spare penge på.
 
At eje en kat er et privilegium og et ansvar, der kræver planlægning og en form for budgettering. At reducere omkostningerne til foder og kattegrus er en dårlig måde at spare penge på. For eksempel kan foder af lav kvalitet føre til medicinske problemer, hvilket resulterer i et ringere liv for din firbenede ven og højere dyrlægeregninger for dig.
 
Det samme gælder hvis du sparer på rutinemæssige dyrlægebesøg og forsikring til din kat. Ja, du undgår udgifterne i øjeblikket, men det kan med tiden blive meget dyrt. Ved at undgå vaccinationer og undersøgelser udsætter du også din kat for unødvendige risici, så potentielle problemer forbliver uopdagede i længere perioder.
 
Når du køber en kat eller et andet kæledyr, skal du være opmærksom på kroniske medicinske problemer. Hos nogle racer er denne risiko større end hos andre, så det kan være klogt at studere egenskaberne ved den race, du er interesseret i, inden du køber din kat. Disse problemer kan være allergier, diabetes, nyresygdomme eller hyperthyroidisme – tilstande, der kræver dyre behandlinger.
 
Et andet aspekt, der kan påvirke dine udgifter, er, hvorvidt du har en indendørs eller udendørs kat. Omkostningerne for udendørskatte har en tendens til at være højere end for den gennemsnitlige huskat, men ikke altid. Selvom udekatte er mere udsatte for parasitter, aggressive dyr eller mennesker og andre farer, er de ofte sundere end indendørs kattedyr. Indendørs katte er mere tilbøjelige til at blive påvirkede af problemadfærd end udekatte.
 
Men samlet set er omkostningerne ved at eje en kat ikke så høje, hvis du sammenligner den med mange af dine andre udgifter. Værdien, glæden og livskvaliteten, du vil få fra din pelsede ven, vil sandsynligvis være hver en øre værd. Hvis du ønsker at vide de nøjagtige priser, så tøv ikke med at kontakte din lokale katteforening, dyrlægeklinik eller legitimerede opdrætter.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.