Rabies er en meget alvorlig og livstruende sygdom. Virus angriber nervesystemet og ødelægger hjernevævet. Er katten først blevet smittet, kan den ikke helbredes og vil dø. Heldigvis kan rabies forebygges med vaccine. Sygdommen kan overføres fra katte til mennesker.

Symptomer

Katte, der er blevet inficeret med rabies, ændrer adfærd. De bliver enten sky eller aggressive. Derudover har de fysiske symptomer: De savler, har besvær med at synke og får tiltagende lammelser.

Inkubationstiden, som er den tid, der går, fra katten er smittet, til sygdommen viser sig, er typisk under tre måneder.

Hvis man tror, at ens kat er blevet angrebet af rabies, skal man kontakte en dyrlæge eller politiet.

Diagnose

Symptomerne ved rabies er meget karakteristiske, og dyrlægen kan få mistanke om rabies, hvis katten har flere af symptomerne.

Den endelige diagnose kan kun stilles ved at undersøge hjernevævet fra den aflivede kat.

Behandling

Ifølge dansk lovgivning skal en kat aflives, hvis den er blevet bidt af et dyr med rabies. Det gælder også, selv om katten er vaccineret.

Man kan ikke behandle rabies, kun vaccinere forebyggende.

De fleste lande forlanger, at katten er vaccineret mod rabies, før den får lov til at komme ind i landet.

Man bør kontakte dyrlægen i god tid, hvis man vil have katten med ud at rejse. Landene har forskellige krav til, hvornår katten skal være vaccineret.

Prognose

Risikoen for at din kat bliver smittet er lille, men prognosen er dårlig. Dødeligheden er tæt på 100 procent, og katte, der er smittet eller under mistanke for at være inficeret, skal aflives.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.