Øremider hos kat

Øremider er den mest almindelige årsag til kløe og øregangsbetændelse hos kat. Øremider er små parasitter, der lever i øregangen og huden uden for øret. Øremider smitter ved direkte kontakt med andre dyr, og kan ramme både hund, kat og ilder, hvis dyrene bor sammen. I sjældne tilfælde kan sågar mennesker smittes.

Symptomer

Klassiske symptomer på øremider hos kat er intensiv ørekløe, samt en stor mængde brun-sort, tørt sekret i ørerne. Nogle katte har kradsemærker og sår på huden omkring ørerne. Øremider ses primært hos unge katte, men kan ramme dyr i alle aldre. Katte, der ikke bliver behandlet for øremider, kan udvikle en kronisk øregangsbetændelse med hævede, snævre øregange med sekretdannelse. Dyrlægen kan påvise mider i øresekretet ved at se i mikroskop, eller ved at se dem direkte ved hjælp af otoskopet. 

Behandling

Der findes en række effektive behandlinger af øremider. De mest almindelige er en kombination af såkaldt ”spot-on” midler, som man påfører huden i nakken, sammen med rensning af ørerne for at få al sekretet fjernet. Som regel kontrolleres katten nogle uger efter at behandlingen er påbegyndt, for at se at behandlingen har haft den ønskede effekt.

Hvad kan man selv gøre?

Har man mistanke om at ens kat har øremider, eller hvis den klør sig i ørerne, bør dyrlægen altid opsøges.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.