Mental stimulering af katte

Katte som keder sig og er understimulerede laver oftere unoder og får destruktiv adfærd. Derfor må man som ejer gøre sig klart at, man kan forebygge mistrivslen ved at stimulere dem. Adfærdsproblemer som urenlighed, strinteri og legeaggresivitet skyldes ofte understimulering. Det samme er tilfældet med de katte som hyper-soignerer sig.

Udekatte stimuleres automatisk mentalt

Katte som færdes frit i naturen, skal dagligt tage stilling til mange forskellige forhold, som vil stimulere dem. For det første ser omgivelserne aldrig ens ud på grund af årstiderne. De føles heller ikke ens, idet der over et år er store temperatur udsving, forskel i lysintensitet og nedbør som varierer fra efterårsstorm, støvregn og sne. Og sidst men ikke mindst skal udendørs katte blandt andet forholde sig til følgende forskellige faktorer:

 • "Farer" som aggressive hunde og ræve.
 • Kommunikation med øvrige katte.
 • Angreb eller flugt i forbindelse med slagsmål.
 • Udleve jagt-bytteinstinkter, når for eksempel blade,
  mus eller fugle skal fanges.
 • Finde ly for vejr og vind under buske, træer eller i garager og redskabsskure.
 • Drikke vand af vandpytter, bække eller havespringvand.
 • Forholde sig til trafik og huske sikre ruter til og fra huset.

På den måde, oplever katte med adgang til det fri, hele tiden noget nyt, uden at man som ejer behøver at være opmærksom på den mentale stimulering. Den fysiske aktivitet frigiver neurotransmitter stoffer som endorfin og serotonin, som medvirker til kattens velbefindende. Det betyder ofte at kattene er trætte, kælne og afslappede når de kommer ind, uden hang til ødelæggelser eller irriterende opsøgende adfærd.

Hvordan stimuleres indekatte? 

 • Indekatte skal stimuleres, så de bevæger sig. En mulighed er at indrette forskellige forhindringsbaner, hvor kattene stimuleres til både balancegang og spring. Man behøver ikke at indrette hele boligen til kattene. Med forholdsvis få midler kan man indrette en bane oppe under loftet, med kradsebræt og opholdssteder i flere niveauer. En anden mulighed er bygge en katte-voliere, med fintmasket trådnet, så kattene ikke kommer i kontakt med vilde fugle eller øvrige katte.
 • Indekatte skal have stimuleret deres jagt-bytte instinkt. En mulighed er små legemus, golfbolde, fiskestænger og andet legetøj. 
 • Indekatte skal løse opgaver for at få mad og vand. Der findes mange forskellige stykker "intelligent" legetøj til katte, som har til hensigt at kattene, skal løse en opgave før maden serveres. Nogle katte er meget motiverede, andre lærer det aldrig. Det kan være noget så simpelt som en foderbold hvor kattepillerne langsomt triller ud, det kan også være en vandhane, f.eks i bryggerset, som ind imellem er tændt med en meget tynd stråle. De fleste katte tiltrækkes af rindende vand, og kan få meget tid til at sidde med poten ud og ind af vandstrålen.
 • Nogle katte elsker bestemte planter. En sådan plante er katteurt, Nepeta cataria. Ved at plante den inden døre, stimuleres katten af dufte, som får den til at ændre adfærd. Stauderne ægte og alm. blåkant, Nepeta ssp., har omtrent samme virkning, men er svære at plante inden døre. Endelig er de fleste katte glade for at bide i lidt kattegræs.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.