Kuldeskader på kat

Ved lave temperaturer er der risiko for kuldeskader hos udendørskatte. Kulden kan føre til vævsdød, og normalt er det kattens ekstremiteter (ører, poter, haletip, snude og pung), der rammes først. Alle katte kan rammes, men unge, ældre og katte uden for meget pels, skal have hjælp til at klare kulden for ikke at få skader. Det er individuelt, hvor lave temperaturer hver kat kan klare.

Årsag

En kombination af kulde, vind og fugt over en periode får de små blodkar til at trække sig sammen. Hvis der kommer yderligere afkøling af den tynde hud i kattens ekstremiteter, kan vævet fryse, så der bliver dannet iskrystaller, der ødelægger cellernes struktur og fører til vævsdød. Ud over lokale kuldeskader kan katten rammes af generel nedkøling, kaldet hypotermi.

Symptomer

Symptomerne varierer alt efter hvilket stadie, der er tale om. I begyndelsen ses hvid, hård og kold hud, og muligvis kan der forekomme blærer, især på pungen. Der er nedsat følelse i området. Efter et par dage føler dyret en prikkende smerte efterfulgt af følelsesløshed, og det berørte område får en klar grænse til den sunde hud. Huden kan på nogle områder blive rød eller blå. Efter et stykke tid bliver huden sort, hvilket er tegn på vævsdød (nekrose). Dele med vævsdød, såsom halespidsen eller en tå, falder til sidst af.

Behandling

Den berørte hud er meget følsom og kan få ekstra skade, så undgå at massere eller klemme vævet. Opvarm gerne katten på det man kalder en passiv måde eks. gennem kropsvarme fra menneske eller tæpper. Giv eventuelt katten noget lunt at drikke, gerne med sukker, der giver energi. Bær gerne katten, hvis den har frostskader på poterne. Beskyt katten mod vind og opsøg en veterinærklinik til videre behandling.

På klinikken opvarmes katten langsomt gennem varmt drop og får smertelindring og mad. Patienten følges meget omhyggeligt i flere uger. Der kan forekomme permanent muskelskade, og i nogle tilfælde kan nekrotiserede partier opereres væk. 

Forebyggelse

Det oplagte er at undgå at udsætte dyret for vejrforhold, der kan forårsage kuldeskader, og det er vigtigt med langsom tilvænning til et koldere klima. Katten skal bevæge sig så meget som muligt for at holde cirkulationen i gang. Selv i en bil kan der opstå skader, da risikoen for afkøling er høj. En varm og isoleret liggeplads, opvarmningsmuligheder og adgang til energigivende mad og lunkent vand er derfor yderst vigtigt.

Kontakt en dyrlæge

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.