Killing med diarré - hvad skal jeg gøre?

Ligesom andre kæledyr kan killinger udvikle gastrointestinale forstyrrelser nu og da, hvilket kan resultere i diarré. Per definition er diarré flydende og hyppig afføring og kan være farlig for en lille killing, da det vil forårsage alvorlig dehydrering grundet tab af væske i afføringen.

Der kan være flere årsager til, at din killing har diarré. Det vigtige er ikke at ignorere det, især når det har stået på i mere end et par dage – killinger kan blive meget svage, når de lider af diarré på grund af dehydreringen.

For at kunne afgøre, om din killing har mave-tarmproblemer, skal du vide, hvordan din killings normale toiletadfærd ser ud. Hvor ofte bruger den kattebakken, og hvordan ser dens afføring normalt ud? Hvilken konsistens, hvilken farve? Når du har styr på dette, kan du nemt opdage eventuelle afvigelser.

Ændringer i miljøet

Killinger kan blive stressede ligesom mennesker. Killinger og katte er ikke glade for forandringer, derfor kan stress opstå, når de rejser eller flytter ind i et nyt hjem, eller når killingen bliver bange for noget som en hund eller et barn. Dette kan igen udløse killingernes "fight or flight"-respons og forårsage diarré.

Hvis du ved, at noget i din killings omgivelser snart vil ændre sig, eller hvis du allerede har mistanke om, at den har diarré fra stress - så prøv at bruge feromoner til at berolige din killing.

Ændringer i kosten

En meget almindelig årsag til diarré blandt killinger er en ændring i deres kost. Dette inkluderer ikke kun deres almindelige mad. Det kan også være godbidder, medicin, kosttilskud eller spiseligt legetøj. Eller måske har din killing spist noget af din mad eller hundens mad. Diarré forårsaget af noget af dette er normalt midlertidigt, og når killingens krop har vænnet sig til det nye foder, vil diarréen stoppe, normalt efter et par dage.

Når du ændrer din killings kost, skal du være forsigtig og tage det trin for trin – på den måde kan du undgå at få problemer med killingediarré. Bland langsomt den gamle mad med den nye. Tilføj mere af det nye foder og mindre af det gamle gradvist over en uge eller to, indtil din killing har vænnet sig til sin nye kost. Hold altid øje med din killings afføring, når du skifter diæt - hvis den bliver meget løs, skal du bremse overgangen. Hvis det ikke bliver bedre, kan det være noget i det nye foder, som din killing er allergisk over for.

Gifte

De små nysgerrige killinger har en tendens til at spise og tygge på ting, som de ikke burde. Og selvom du måske har din killing under opsyn, kan den fra tid til anden få tænderne i noget, der er giftigt. Sådanne ting kan være rengøringsmidler eller planter og kan forårsage forskellige symptomer, herunder diarré.

Scan altid hjemmet for mulige giftstoffer, som din kat kan tygge på, og gem disse ting væk. Dette er din bedste chance for ikke at få en killing til at spise noget giftigt og få diarré af det.

Antibiotika

Medicin kan have bivirkninger. Desværre er diarré en almindelig bivirkning af flere lægemidler. Antibiotika er kendt for ikke kun at dræbe de dårlige bakterier, men også de gode bakterier i tarmene.

Bed din dyrlæge om at give din killing probiotika, der hjælper tarmkanalen, hvis din killing skal på medicin, der kan have diarré som bivirkning.

Parasitter

Tarmparasitter, eller orme som de ofte kaldes, lever inde i tarmkanalen hos killinger og andre dyr, hvor de irriterer tarmslimhinden. Ormene eller deres æg kan nogle gange opdages, når de kommer ud i killingens afføring. Nogle kan dog være meget små og ikke opdages så let. I disse tilfælde skal din dyrlæge diagnosticere og behandle et angreb.

Du kan få tjekket din killings afføring, når du er hos dyrlægen, eller du kan bruge parasitforebyggelse, som din killing tager hver måned – på denne måde stresser ubehaget ved parasitterne ikke din killing, og den får forhåbentlig ikke diarré.

Sygdomme

Selvom dette måske ikke er den mest almindelige årsag til, at din killing har diarré, er der mange forskellige sygdomme, der kan forårsage fordøjelsesproblemer. Tal altid med din dyrlæge, hvis du har mistanke om en sygdom.

Kontakt en dyrlæge

Har denne artikel hjulpet dig?

Vælg venligst, hvad der passer til din situation, eller skriv selv. Vi sætter stor pris på din feedback.

Tak skal du have!

Det sætter vi stor pris på

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.